Stabilról pozitívra változtatta az olasz államadósság kilátásait a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató, mely a hitelminősítés mellett leginkább a cég által létrehozott tőzsdeindexeiről híres, melyek közül a legismertebb az S&P 500. A cég döntését azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány utáni kilábalás során csaknem öt évtizede nem látott sebességű indult az országban.

A péntek éjjel, Londonban tett bejelentés egyúttal megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű osztályzatát, ám 

a pozitívra változtatott kilátásokat könnyen követheti felminősítés is a jövőben. 

Az S&P ugyanilyen besorolással tartja nyilván a magyar szuverén adósságot is.

Fotó: Shutterstock

Az olasz államadósság kilátásának javítását a hitelminősítő azzal indokolta, hogy az olasz gazdaság idén és jövőre is gyorsan növekedhet, 

köszönhetően a 80 százalékot meghaladó átoltottsági szintnek és járvány okozta károk helyreállítását és az ellenállóképesség javítását célzó európai uniós forrásoknak (RRF), amiből az első támogatások már meg is érkeztek.

Az Olaszországnak járó RRF-támogatások teljes értéke az S&P szerint eléri az olasz 10,8 százalékát, így az olasz gazdaság idén 6, jövőre pedig 4 százalékos ütemben bővülhet a cég előrejelzése szerint.

Mint írják, az erőteljes bázishatások, a felgyülemlett fogyasztói kereslet, a javuló hitelkondíciók, az adóösztönzőkkel támogatott, élénk építőipari aktivitás és a külső kereslet együttes hajtóereje 

1973 óta nem mért ütemre gyorsítja az olasz gazdaság növekedését. 

Ezért az S&P arra számít, hogy az olasz hazai össztermék az általa eddig vártnál egy évvel korábban átlépi a 2019-ben – a járvány előtti utolsó teljes évben – elért szintet.

A vállalat előrejelzése szerint a GDP arányos államháztartási hiány a 9,4 százalékos kitűzött cél, illetve a tavalyi 9,6 százalékos szint után 8,8 százalékra mérséklődik 2021-ben, míg 2022-re 5,8 százalékra süllyed.

A Standard & Poor's előrejelzése az év végére 144,8 százalékos, 2022-ben 142,9 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátát valószínűsít.