„Történelmi mértékű” inflációs nyomással szembesülnek a brit cégek, az iparvállalatok 62, a szolgáltatással foglalkozók 38 százaléka készül emelni az árait a következő három hónapban – derült ki a kereskedelmi kamara (British Chambers of Commerce – BCC) felméréséből. Előbbiek esetében ez a legmagasabb arány a felmérés kezdete, 1989, utóbbiaknál pedig 2008 óta. 

Fotó: Europress/AFP / Oli Scarff

A szigetországot is sújtják az ellátási láncok állandósulni látszó zavarai, a felpörgő energiaárak és a munkaerőhiány, és a szolgáltatási és feldolgozóipari ágazatban is soha nem látott szintre ugrott az miatti aggodalom, amelyet súlyosbít, hogy a megkérdezett cégek több mint felének a pénzforgalma romlott vagy stagnált. A BCC szerint emiatt a mértéke csak „kiábrándítóan mérsékelt” lett a harmadik negyedévben annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat szinte teljes egészében megszüntették. 
A Bloomberg értékelése szerint a felmérése egybecseng más jelentésekkel, amelyek szerint az Egyesült Királyság gazdaságát stagfláció fenyegeti, mivel a növekedés lassul, az infláció pedig jóval a Bank of England (BoE) két százalékos célkitűzése felett gyorsul. Az éves infláció augusztusban 3,2 százalékra ugrott, május óta eléri vagy meghaladja a jegybanki célt, és a BoE előrejelzése szerint az év végére elérheti a négy százalékot. Suren Thiru, a BCC vezető közgazdásza azonban kevés bizonyítékot lát arra, hogy a magasabb infláció a bérrendezések széles körű növekedését idézné elő, ami azt jelenti, hogy a BoE-nek elég mozgástere van ahhoz, hogy középtávon stabilan tartsa a kamatlábakat.

Fotó: NIKLAS HALLE'N / Europress/AFP

A BCC jelentése ugyanakkor ellentmond Boris Johnson miniszterelnök érvelésének, amely szerint az ellátási lánc válsága „fordulópont” a brit gazdaság számára, és bizonyíték arra, hogy a Brexit után az ország profitálni fog a magasabb fizetésekből, amelyekre a munkaadók kényszerülnek. A növekvő munkaköltségekkel egyébként csupán a vállalatok 22 százaléka magyarázza a tervezett áremelést, a többségük az elszálló alapanyagárakra hivatkozik. Többek között legnagyobb brit sütőipari lánc, a Gregg is figyelmeztetett, hogy a költségek egy részét kénytelen lesz áthárítani a fogyasztókra, így karácsony előtt emelkedni fognak az árak.