A republikánusok hajlandók ideiglenesen felfüggeszteni az amerikai adósságplafont, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget és a gazdasági válságot, így időt adjanak az év végéig a demokratáknak egy tartósabb megoldás elfogadására – jelentette be Mitch McConnell, a párt szenátusi kisebbségének vezetője a Twitterre feltett közleményében. 

Fotó: JIM WATSON / AFP

Ezzel gyakorlatilag csak elodázzák a kérdés rendezését, hiszen az ideiglenes megoldás mindössze decemberig ad időt, de lehetővé teszi a gyors közbeavatkozást, mivel az adósságküszöb felfüggesztése vagy megemelése nélkül az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma október 18-a után legföljebb pár hétig lenne képes törleszteni a hiteleket, fizetni a közalkalmazottakat, a hadsereget és a segélyeket.

A héten Joe Biden elnök és a demokrata kongresszusi vezetők egyre erőteljesebb nyomást gyakoroltak a republikánusokra, hogy legalább ne álljanak a megoldás útjába, és tegyék lehetővé, hogy a szenátus a minimális demokrata többséggel dönthessen. A Politico értesülése szerint a demokraták el tervezik fogadni McConnell ajánlatát, de erre egyelőre nem került sor. A közgazdászok többsége egyetért abban, hogy az esetleges fizetésképtelenség súlyos helyzetbe hozná a gazdaságot, Janet Yellen pénzügyminiszter szerint recessziót okozna

Fotó: SAMUEL CORUM / AFP

Ugyanezt hangsúlyozta Biden is, aki „képmutatónak, veszélyesnek és szégyenteljesnek” nevezte a republikánusok álláspontját, akik Donald Trum elnökségének négy éve alatt többször is megszavazták az adósságplafon felfüggesztését. A CNBC szerint a demokratáknak legalább harmincezer milliárd dollárra kell emelniük az adósságplafont a jelenlegi 28400 milliárdról, ez azonban politikailag kockázatos a jövő évi időközi választások előtt. A republikánusok ugyanis kampányfegyverként használhatják a jelenlegi kormányzat „meggondolatlan, adósságból finanszírozott költekezését” annak ellenére, hogy ők is felelősek az ország hitelállományáért.