Kalapács alá kerül Michael Jordan ötödik profi mérkőzésén viselt piros-fehér Nike Air Ship cipője a Sotheby's szervezésében – írja a CNBC. A licit pénteken indul és október 24-én, egy Las Vegas-i élő eseményen fejeződik be.

Fotó: MIKE NELSON / AFP

Minden idők legnagyobb kosárlabdázója a cipőt az újonc szezonjában viselte, 1984 november 1-én a Denver Nuggets ellen. Noha a mérkőzést csapata, a Chicago Bulls elvesztette és ő maga sem játszott kiválóan – legalábbis későbbi teljesítményéhez képest – a meccsen viselt cipője újabb rekordot köthet Jordan nevéhez ugyanis a Sotheby's szerint 1 és 1,5 millió dollárért kelhet el.

Ezzel minden idők legdrágább árverésen értékesített cipője lehet, megdöntve a korábbi rekordot, amit szintén Jordan egykori cipője, az 1985-ben egy trieszti bemutatómeccsen viselt Air Jordan 1 tartott, miután a Christie's árverésén 2020 augusztusában 615 ezer dollárért kelt el. A tornacipők iránti gyűjtőszenvedély fokozódását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017-ben a rekord még csak alig több mint 190 ezer dollár volt egy pár Converse-ért, amit szintén a kosárlegenda viselt, az 1984-es olimpián.

A használt, limitált kiadású tornacipők kereskedelmével foglalkozó StockX a piacot 10 milliárd dollárra becsüli, ami 2030-ra akár a 30 milliárd dollárt is elérheti. Mindazonáltal a legdrágább cipő jelenleg Kanye West Nike x Yeezy-ének a prototípusa, amit az énekes a 2008-as Grammy díjátadón viselt és 1,8 millió dollárért kelt el, szintén a Sotheby's közreműködésével, de nem aukción, hanem egy magánüzlet keretében, idén áprilisban.

A nagy múltú aukciós ház a tornacipők piacára 2019-ben lépett be, hogy megtalálja az utat a milleniumi generációhoz, ami sikerült is, hiszen az ilyen aukciókon résztvevők 55 százaléka a cég új ügyfele a 20 és 40 közötti korosztályból.

A most piacra kerülő Air Ship akár ezt is megdöntheti, ha az aukciósház becslésénél magasabb áron kel végül el. A millió dolláros lábbelit a Denver Nuggets egykori labdaszedője kapta meg a mérkőzést követően a szupersztártól.