Csehország és Lengyelország feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) már a harmadik egymást követő hónapja ereszkedik a júniusi csúcsról, míg a magyar BMI júliusban érte el a tetőpontot, onnan azonban meredekebb lejtmenetbe kezdett. Az IHS Markit által közölt lengyel és cseh adatok a termelés és az új megrendelések csökkenését jelzik, ez utóbbi mutató az év elején látott szintre tért vissza. 

Az alapanyaghiány tovább növelte a kapacitási problémákat és hátráltatta a kibocsátás növekedését, ezek a kínálati korlátok pedig valószínűleg a negyedik negyedévben is lassítani fogják a termelést.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A beszállítók szállítási ideje az ellátási láncok zavarai miatt szeptemberben ismét növekedett – Csehországban lassabb ütemben, mint augusztusban, míg Lengyelországban gyorsabb ütemben. Ennek ellenére biztató, hogy – a mutató szerint – Csehországban és Lengyelországban ismét mérséklődött a termelői árak emelkedésének üteme, ami arra utal, hogy a növekedés csúcspontja már mögöttünk lehet.

Az IHS Markit lengyelországi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 53,4 pontra csökkent az augusztusi 56-ról, de továbbra is a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ felett maradt. A piaci elemzők 54,5 pontra számítottak. A növekedés mértéke február óta a leggyengébb volt. 

Az elmúlt hónapok áremelkedését tükrözve a lengyel gyártók arról számoltak be, hogy a kereslet növekedése lanyhult, és utaltak arra, hogy az ágazat a stagnálás időszaka felé tart. 

Ugyanakkor a foglalkoztatás csak kis mértékben emelkedett, miközben a hátralékos munkák száma nőtt, és a késztermék-készletek közel négy éve a legnagyobb mértékben csökkentek.

A cseh feldolgozóipari BMI szeptemberben 58 pontra csökkent az augusztusi 61-ről, ezzel harmadik hónapja lassul a fellendülés, ami március óta a leggyengébb, de így is bőven a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ felett maradt a mutató. A hátralékos munkák száma ugyanakkor hat hónapja a leglassabb ütemben nőtt.

Magyarországon a MLBKT beszerzésimenedzser-indexe 52,1 pontra esett szeptemberben, az előző havi 55,6-ról. A magyar feldolgozóipar teljesítményének alakulásáról ebben a cikkben olvashat részletesebben.