Káros mítosznak és álhírnek nevezte a vasárnap éjjel közzétett Facebook-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő 

az Európai Unióból történő lengyel kilépés lehetőségét, amelyet Polexit néven szoktak emlegetni, 

s amelynek témája az aznapi varsói ellenzéki tüntetésen is felmerült.
Morawiecki szerint az ellenzék a Polexit káros mítoszával helyettesíti azt, hogy nincs ötlete, Lengyelország hogyan foglalhat el megfelelő helyet Európában. Az ilyen módszereket akkor használják, amikor valaki önmagát akarja becsapni és másokat – írta a kormányfő.

A bejegyzésében

Morawiecki arra reagált, hogy a vasárnap esti, európai uniós zászlókat is felvonultató tüntetésen Lengyelország uniós tagságát védő jelszavak hangzottak el. 

A megmozdulás kezdeményezője, az ellenzéki Polgári Platform ügyvezető alelnöke, Donald Tusk pedig beszédében kijelentette: az alkotmánybíróság és a kormányzók minden köntörfalazás nélkül úgy döntöttek, hogy kivezetik Lengyelországot az Európai Unióból (EU).

Fotó: Shutterstock

A tüntetést azt követően hívták össze, hogy a varsói alkotmánybíróság múlt héten úgy találta: összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal az uniós alapszerződések egyes előírásai, illetve az, ahogyan ezeket az Bírósága értelmezi.
Morawiecki a bejegyzésében rámutatott: a lengyelhez hasonló alkotmánybírósági ítéletek korábban Franciaországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Spanyolországban és Romániában is születtek. A taláros testületek ezekben megállapították, hogy 

az uniós intézmények időnként bizonyos döntéseikben túllépnek az alapszerződésekben rájuk ruházott hatáskörökön, és így (döntéseik) ütköznek a nemzeti alkotmányokkal

– magyarázta a miniszterelnök.
Felidézte: a múlt hetihez hasonló következtetésekre már a korábbi években is jutott a varsói alkotmánybíróság. Hangsúlyozta: érvényben marad Lengyelországnak minden, az uniós jogból eredő kötelezettsége.
A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller is hangsúlyozta hétfőn: 

szó sincs semmiféle Polexitről, Donald Tusk becsapta a tüntetőket. 

Tusk a volt brit kormányfő, David Cameron szerepét töltheti be, ha politikai célok érdekében életre hívja az unió elhagyásának témáját – jegyezte meg Müller.
A varsói Királyi Vár előtti téren a tiltakozók ezreit összegyűjtő vasárnapi tüntetés békésen zajlott, a rendőrség elválaszotta a tömeget a nemzeti körök közelben szervezett, hangos bekiabálásokkal járó ellentüntetésétől. Őrizetbe vettek egy, az ellentüntetőkhöz a rendőrségi kordonon áttörni próbáló személyt.
A tüntetés után a Királyi Vár előtti térről a tiltakozók kisebb csoportjai a Nők Sztrájkja nevű feminista szervezet felhívására a belvárosi utcákon át a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonultak. A rendőrség szóvivője hétfőn közölte: az előre be nem jelentett menet során a rendőrség további három embert vett őrizetbe, egy rendőr megsérült.

Megjelent a lengyel EU-kilépés réme

A vita végső soron azt feszegeti, hogy hol legyen a tagállami szuverenitás határa a jövő Európájában.