Nemzetközi gazdaság

Megint az energia, elszállt a spanyol infláció is

Elképesztő mértékű, másfél százalékpontos megugrásról számolt be az októberi éves inflációs rátában Spanyolország, miközben Frankfurtban ma összeül az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő testülete.

A szeptemberi négy százalékról 5,5 százalékra ugrott az éves Spanyolországban októberben a helyi és az európai uniós módszertan szerint is - jelentette ma a nemzeti statisztikai hivatal (INE), és ezzel az áremelkedés rátája beérte a  Közép-Európában mostanában látott magas szinteket.  Az eurózóna és legtöbb tagja inflációs adatai pénteken, az EKB csütörtöki ülését követően jönnek ki.

A spanyol szám nem jó előjel,  az elemzői előrejelzés mindössze 4,5 százalék, az európai uniós statisztikával harmonizált adatra pedig 4,8 százalék volt.

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

Bármit gondoltak az EKB ülésére érkező döntéshozók a meghökkentő spanyol inflációs adatok előtt, a számok aligha változtatnak ezen jelentősen, legalábbis erre utal az euró árfolyamának mozgása: a dollár ellenében némileg gyengült a számok után, az utóbbi hetekben többször megjárt 1,16-os szint gyengébb oldaláról ugyan az erősebb oldalra került, de a mozgás minimális volt. A spanyol infláció 1992 óta a legmagasabb, de az emelkedést jórészt az energiaárak felszökése okozta, és Christine Lagarde EKB-elnök az utóbbi hónapokban gyakran ismételte: a bank átmenetinek tartja az idén jelentkezett megemelkedett árnyomást.

energiaárak Spanyolország infláció gázvezeték
Kapcsolódó cikkek