Nemzetközi gazdaság

Pofon a közép-európai devizáknak: áttörte a gátat az euró/dollár

Végül csak elsöpörte az 1,16-os gátat a dollár erősödése az euró ellen, megvan a 15-hónapos csúcs, és miközben veszik a zöldhasút, a közép-európai feltörekvő piacok devizáit a hüvelykujj-szabály szerint eladják.

Pofont kaptak a közép-európai devizák a nemzetközi piacról.

Több sikertelen próbálkozás után végül csak áttört az 1,16-os támasz az euró számára a dollár ellenében, megvan a 15-havi mélypont 1,154 környékén.

Kedden stabilizálta a rekordokat döntögető lejt, hogy cseh és magyar társához képest több hónapos késéssel kamatemelésekbe kezdett a román jegybank. Aligha várhatnak ilyen támogatást a régiós devizák a ma ülésező lengyel központi banktól (NBP).

Fotó: NurPhoto

 

A nyáron még nem a dollár tűnt a favoritnak az euró-dollár "párharcban", de a zöldhasúra már többen fogadnak, mióta két hete a Federal Reserve jelezte: pénzbőség-teremtő eszközvásárlásai visszafogásának a küszöbére ért. Az Európai Központi Banktól egyelőre nem várható hasonló lépés, hisz azt hangsúlyozza, hogy ideiglenesnek tartja az felszökését. Pont ezen a fronton éri erősödő "támadás" az eurót, és kap támogatást a dollár a napokban. Egyre erősödnek az aggodalmak a globálissá szélesedő miatt, amely feltornázhatja az inflációt és felgyorsíthatja a jegybanki szigorítást. Ezeknek a a hatására esik az euró árfolyama, és ezt a hangulatot sugározta az is, hogy az új-zélandi jegybank meglehetősen szigorú hangnemet megütve hét év után először kamatot emelt.

Nem várható hasonló szerdán Varsóban, bár a régió vezeti az infláció európai felszökését, Közép-Európáét pedig Lengyelország, ahol szeptemberben 5,8 százalékot ért el az éves árindex.

Ez jóval az NBP 1,5-3,5 százalékos célsávja felett van, de a bank aggódik, hogy csapást mérhet a gazdasági kilábalásra, ha túl korán emelni kezdi kamatait. Az elemzők arra számítanak, hogy a kamatokról döntő testületben az infláció felgyorsulása miatt nő a zaj, de nem lesz többsége az egyes tagok óta már hónapok óta sürgetett kamatemelésnek.

Egy kamatemelésnek sokkal nagyobb az esélye novemberben, amikor a bank új gazdasági előrejelzéseit közli. Tatha Ghose, a Commerzbank deviza és feltörekvő piaci elemzője szerint a zloty árfolyamára az mérhet komoly csapást, ha akkor sem szigorít az NBP.

Mindenesetre a jelenlegi kamatok már a mai dollárvásárlásokkal szemben sem jelentettek védelmet a zloty számára, és a lengyel fizetőeszköz fél százalékot gyengülve az euró ellen 4,624 környékére, a márciusban elért 4,68 közeli mélypont felé közelít, aminél több, mint egy évtizede nem volt gyengébb. 

A zlotynál még többet gyengült a forint, amely jelenleg a régió legkönnyebben mozgó devizája, miután a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi ülésén a vártnál kisebb mértékben emelte kamatait.

A forint hétfőn még a 355-ös szinttel kacérkodott az euró keresztben, ma majdnem egy százalékot gyengülve visszakukkantott a múlt heti 360 feletti szintekre.

De a globális hullámtól a koronát se védte meg az, hogy a cseh jegybank pedig a vártnál nagyobbat, 50 helyett 75 bázispontot emelt a múlt héten: a zlotyhoz hasonló mértékben gyengült, 25,33 környékéről 25,49 közelébe. A leut egyelőre még védi a jegybanki szigorítás, de várhatóan nyomás alatt marad, és nem kizárt, hogy újabb rekord gyenge szinteket ér el, miután tegnap megbukott a román kormány, és ha az ezt követő politikai zűrzavarban fellazul a költségvetési politika a szomszédunkban, az még a román adósminősítések jelenlegi szintjét is veszélybe sodorhatja.

zloty árfolyam forint euró-dollár árfolyam lej devizapiac lengyel jegybank forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek