Frankfurtban a zárás utáni kereskedésben közel 20 százalékot zuhant az Evergarande, mely szerdán még 40 százalékot ralizott a német parketten. Míg Hongkongban, ahol hétfőn eldobálták a részvényt, s a pánik az európai és tengerentúli piacra is átterjedt, csütörtök reggel 18,50 százalékot emelkedett a kurzus. Igaz, Hongkong szerdán zárva tartott, ezért ott nem tudott reagálni a spekulációra.

Fotó: Noel Celis / AFP

Sajtóhírek alapján a cég csütörtökön kifizetésre kerülő kuponjai közül a helyi, jüanos kuponját sikerült rendeznie a cégnek, az elszámolóház segítségével

– mondta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője. Hozzátéve: de a 83,5 millió dolláros kötvénykupont is ki kell ma egyenlítenie a cégnek. A kupon kifizetés elmaradás esetén ugyan 30 napja van a társaságnak, mielőtt hivatalosan is elindulna a csődeljárás, azonban mindenképpen negatív üzenet lenne, ha nem történne meg ma a tartozás kiegyenlítése.

Eközben a kínai jegybank 17 milliárd dollárnyi extra likviditást bocsátott a piaci szereplők rendelkezésére, hogy megakadályozza a hirtelen forrás hiányt. Ez a legnagyobb ilyen segítség volt január óta, azonban kérdéses, hogy elég lesz-e, ha valóban bekövetkezne a csőd – mondta az elemző.