Az Evergrande-et követően a Fantasia Holding Group sem fizette vissza a hétfőn lejárt 205 millió dolláros értékű kötvényét, s emellett még egy 108 milliós hitelt sem fizetett vissza a Country Garden ingatlankezelő cégnek. Az újabb rossz hír következtében egy évtizede nem látott magasságba emelkedtek az alacsonyabb hitelminősítésű kínai ingatlanvállalatok hozamfelárai.

Fotó: Noel Celis / AFP

A Fantasia a teljes piac szempontjából mérsékeltebb kockázatot jelent, ugyanis jóval kisebb, mint az Evergrande, s az adósságállománya is „csupán” 12,9 milliárd dollár, míg az Evergrande-nak 304 milliárd – hívták fel a figyelmet az Equilor elemzői. 

A Sunac nevezetű, Hongkongban jegyzett ingatlanfejlesztő árfolyama kedden 13 százalékot esett, miután október 11-én lenne esedékes egy 100 millió dolláros után kamatot fizetnie, azonban piaci pletykák szerint a Sunac is a helyi kormányerőktől kért segítséget. 

Az Evergrande részvényei továbbra is fel vannak függesztve, jó esetben az ebédszünet után indulhat újra a kereskedés, miután több részletet megtudhatunk a tegnap bejelentett jelentős értékesítési tranzakcióról a Hopson Developmentnek. 

A hongkongi Hang Seng ingatlanalindexe 2,2 százalékot esett kedd hajnalban. Míg a kontinentális kínai tőzsdék a héten zárva tartanak.