Üzleti vezetők és fiatal vállalkozók előtt beszélt kedden Emmanuel Macron és ambiciózus beruházási tervet jelentett be 30 milliárd euró értékben az ország újraiparosítása céljából – olvasható a France24-en.

Fotó: PASCAL ROSSIGNOL / POOL  / AFP

Az elnök elmondta, hogy a France 2030 nevet viselő terve kulcsszerepet szánna a kis, agilis startupoknak is országa ipari fejlődésének jövőjében a meglévő nemzeti óriások mellett. Macron arról is beszélt, hogy szeretné, ha Franciaország vezető hatalommá válna a zöld hidrogén terén 2030-ra és több kisebb atomerőmű megépítését is ígérte.

A koronavírus-járvány kezdetén tapasztalható maszkhiány kapcsán arról is beszélt, hogy mindez rávilágított a sebezhetőségekre és kiemelte az innováció és az ipari kapacitások szükségességét és a termelés függetlenségének igényét Európa és Franciaország számára.

Macron 2030-ra Franciaország elé tűzte célul az első alacsony karbonkibocsátású repülőgép megépítését és azt is, hogy jelentős mennyiségű elektromos járművet állítson elő.

A most bejelentett 30 milliárd eurós csomag a tavaly bejelentett 100 milliárd eurós újjáépítési tervet fejeli meg, mely főként zöld beruházásokat tartalmaz.