Nemzetközi gazdaság

A vártnál nagyobbat emelt a lengyel jegybank

A lengyel jegybank a várakozásoknál nagyobb mértékben 0,75 bázisponttal, 1,25 százalékra emelte irányadó kamatlábát novemberi kamatdöntő ülésén.

Már októberben is a várakozásoknál nagyobb mértékű, 40 bázispontos emelés történt, melynek során 0,5 százalékra nőtt az irányadó kamatláb, azonban akkor még nem volt egyértelmű, hogy ez egyszeri kiigazítás volt-e, vagy egy emelési ciklus kezdete.

Adam Glapiński jegybankelnök határozottan a laza monetáris politikát támogatók táborához tartozik, és nem volt hajlandó tisztázni ezt a kérdést, valószínűleg azért, mert az ülésen leszavazták (a lengyel miniszterelnök szóbeli beavatkozását követően).

Fotó: Shutterstock

Az októberben 6,8 százalékra emelkedett, ami jóval meghaladja a jegybank 2,5 százalékos plusz-mínusz egy százalékpontos célsávját.

A közüzemi árak további növekedése miatt az infláció az elkövetkező hónapokban 7 százalék fölé emelkedhet, és szinte biztos, hogy 2023 elejéig a jegybank 3,5 százalékos felső célszintje felett marad.

Mindez a piaci várakozásokat abba az irányba terelte, hogy a mai döntést megelőzően a legtöbb elemző 25 vagy 50 bázispontos kamatemelést várt, míg voltak, akik akár 100 bázispontot is elképzelhetőnek tartottak. A Commerzbank elemzője szerint az elszálló infláció miatt a jegybank az év végére legalább a járvány előtti 1,5 százalékos szintre szeretné visszaemelni a kamatlábat.

A hírre kéthetes csúcsra erősödött a złoty az euróval szemben.

kamatdöntő ülés Lengyelország kamatemelés lengyel jegybank monetáris politika kamatemelési ciklus NBP
Kapcsolódó cikkek