Nemzetközi gazdaság

Az ellátási zavarok legkisebb enyhülése is azonnali fellendülést okozhat

Az ellátási zavarok jelentősen visszafogják a termelést, hathavi mélypontra lassítva az euróövezet gazdasági növekedését, ezzel párhuzamosan ismét rekordot döntött a termelői árak emelkedése. Mivel a rendelésállomány magas, az ellátási zavarok legkisebb enyhülése is azonnali fellendülést okoz majd.

Az euróövezet gazdasági növekedése októberben hathavi mélypontra süllyedt, mivel az ellátási lánc zavarai – különösen a feldolgozóiparban – visszafogták a termelést, ezzel párhuzamosan pedig a nyersanyag- és termelői árak rekord mértékben emelkedtek. Noha az övezetben nagyrészt feloldották a járványügyi korlátozásokat, a szolgáltatószektorban ennek ellenére tovább lassult a kereslet növekedése. Az IHS Markit összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely jól jelzi a gazdaság általános állapotát, októberben hathavi mélypontra, 54,2 pontra esett a szeptemberi 56,2-ről, kissé elmaradva az 54,3-as előzetes adattól.

Az euróövezet gazdasági fellendülése várhatóan jelentősen lelassul a negyedik negyedévben – az előző negyedévhez képest 1,1 százalék körülire, a harmadik negyedévi 2,2 százalékos növekedés után –, mivel az egész régióban fokozódik a kínálati hiány, különösen a gyártók esetében, ezzel párhuzamosan pedig tovább erősödik mind a termelői, mind a fogyasztói árnyomás

– elemezte az adatokat Jessica Hinds a Capital Economics közgazdásza.

Illusztráció Fotó: Balázs Attila / MTI

Az ellátási zavarok a gazdaság növekedését fékezik, közben viszont az árakat rekord magasra lökik. Az euróövezetben a termelői árak szeptemberben 16 százalékkal emelkedtek, ami az eddigi legnagyobb éves növekedés, és jóval meghaladja a 15,2 százalékos piaci várakozást, tovább erősítve a fogyasztói árak inflációját is. Az unió egészében 16,2 százalékos volt az árak éves növekedése. Havi összevetésben 2,7 százalékkal ugrottak az árak az euróövezetben és az EU-ban egyaránt, ami 1995 januárja, az adatok felvételének kezdete óta a legmagasabb érték, és szintén jóval meghaladta a 2,2 százalékos piaci várakozást. Augusztusban mind az euróövezetben, mind az EU-ban 1,1 százalékos volt a havi emelkedés. A felfelé irányuló nyomás valamennyi kategóriában jelentkezett, az euróövezetben a termelői árak szeptemberben éves összevetésben az energiaszektorban 40,7 százalékkal, a közbenső termékek esetében 15,2 százalékkal, a beruházási javak és a tartós fogyasztási cikkek esetében 3,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek esetében pedig 3 százalékkal emelkedtek. Minden tagállamban nőttek az árak, a legnagyobb éves növekedést Írországban (82,9 százalék), Dániában (34,4) és Észtországban (29,9) regisztrálták – derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

A kínálati korlátok miatt Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában hónapok óta lassul az ipari termelés növekedése, ugyanakkor az ipari megrendelések szeptemberben kis mértékben, és a piaci előrejelzésektől elmaradva 1,3 százalékkal növekedtek az előző hónappal összevetve, szemben augusztussal, amikor 8,8 százalékos visszaesést könyveltek el. Szeptemberben a külföldi megrendelések 6,3 százalékkal nőttek, a belföldiek 5,9 százalékkal csökkentek havi alapon. A külföldi megrendelések növekedését főként a feldolgozóipari ágazat megrendelései húzták föl – közölte a Destatis.

A tavalyi első zárlat vége óta az ipari megrendelések csaknem megduplázódtak, és soha nem látott szintre emelkedtek. Kezdetben ez a rendelésrobbanás az ipari termelés erőteljes növekedéséhez is vezetett, amíg a globális ellátási lánc zavarai jelentkezni nem kezdtek, augusztusban hatalmas zuhanást okozva. Ez pedig nem múlt el nyomtalanul: a belföldi megrendelések további visszaesése az ellátási lánc folyamatos zavarát tükrözi, és azt, hogy a vállalatok egyszerűen elhalasztják az új megrendeléseket, mivel tudják, hogy a szállítási idők amúgy is hosszúak, az árak pedig rekordokat döntögetnek. Mindezzel együtt látszik, hogy a rendelésállomány még mindig magas, így az ellátási láncok legkisebb javulása is az ipari termelés azonnali fellendüléséhez vezet majd.

Németország termelői árak ipari megrendelések infláció BMI index Európai Unió euróövezet
Kapcsolódó cikkek