A világ egyik legnagyobb cipőgyártója – olyan megrendelőkkel mint az Adidas, a Reebok vagy a Converse –, a Pouyuen Vietnam nem képes exportmegrendeléseinek eleget tenni, miután munkásainak 6 százaléka kilépett – írja a Bloomberg.

A termelési problémák alig egy hónappal követik az ország rendkívül szigorú, gyárleállásokat hozó karanténjának feloldását, melynek következtében a koronavírus-járvány ismét berobbant. A több mint 1000 márkát képviselő amerikai ruházat és lábbeli szövetség arra kéri a Biden-kormányt, hogy pörgesse fel az Egyesült Államok ezen a téren Kína után második legnagyobb szállítójának számító Vietnám számára küldött oltások mennyiségét.

Fotó: PETER KNEFFEL / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Egyesült Államok mindeddig több mint 15 millió adag vakcinát küldött a délkelet-ázsiai országba, ám csupán a lakosság 5 százaléka számára elegendő. Vietnámban eddig a lakosság 31 százaléka van túl az oltáson és a vietnámi amerikai nagykövetség szerint az ország több mint 30,2 millió dollárnyi segélyt kapott az Egyesült Államoktól a járvány kezelésére és az egyik fő célpontja az adományozott vakcináknak is.