Nemzetközi gazdaság

Egy meghökkentő elmélet a cseh korona erősödése mögött

Újabb húszhavi csúcsot döntött a korona az euró ellenében még pénteken, 25,175 környékén. A szárnyalásához a hatalmas múlt heti jegybanki kamatemelés mellett egy érdekes, nagyon a cseh piacra jellemző elmélet is hozzájárulhatott.

Hatalmasat ugrott a korona a cseh központi bank (CNB) csütörtöki kamatemelése után, ami nem csoda, hiszen a szigorítás messze felülmúlta a várakozást. A Commerzbank mai devizapiaci jegyzete vetett fényt rá, hogy a deviza megugrása mögött egy másik ok is állhatott.

Fotó: LOST HORIZON IMAGES / AFP

Jiří Rusnok , a bank elnöke a kamatemelést követően elemzőknek is tartott egy eligazítást a kilátásokról, és ott hangzott el, amiről a hírügynökségi beszámolók nem tettek említést. A bankelnök itt arról kapott kérdéseket, miért nem használja a CNB a devizapiaci intervenciót az elleni harcra a korona erősítésével a kamatemelések helyett, amint azt a múltban a másik irányban tette – írta Tatha Ghose, a Commerzbank deviza- és feltörekvő piaci elemzője. A háttér: a bank 2017 áprilisában szüntette meg azt a korlátot, ami az euró ellenében a 27 feletti régiókban tartotta a koronát, megelőzve a túlzott erősödést, amit akkor a gazdaságra károsnak tartottak volna, hisz szinte nem volt infláció.

Akár volt olyan spekuláció a múlt héten, hogy a CNB ezúttal a korona gyengülését akadályozó korlátot vezetne be a felszökő infláció ellen, akár nem, Rusnok azt válaszolta: ilyen eszköz bevezetéséhez nem volt elég sürgető a helyzet. Tegyük hozzá: a régióban a CNB inflációs célja a legalacsonyabb – két százalék, mindkét oldalon egyszázalékos toleranciasávval –, amit az éves infláció már szeptemberben több mint kétszeresen meghaladott, és az akkori 4,9 százalékról várhatóan tovább fog emelkedni (akár hét százalék felé, amint Rusnok elmondta).

Az elemző gyorsan hozzátette: a hazai deviza gyengülését megakadályozó sapka alkalmazása egészen más, mint amikor az erősödést kell meggátolni. Utóbbi esetben ugyanis a bank devizát vásárol a tartalékait növelve, és ehhez korlátlan puskapora van, hiszen az ehhez szükséges helyi pénzt maga teremti. Ha azonban a gyengülést akadályozná, akkor devizát kell eladnia, és ha erős az ellenállás a piacon, a tartalékok hamar ki tudnak merülni. Ráadásul egy ilyen játékból kiszállni is nehéz – tette hozzá az elemző.

Akárhogy is, a várt 50 bázispontnál sokkal nagyobb, 125 bázispontos kamatemelés és a további, bár lassabb szigorítás ígérete megtette a magáét. A bank 2,75 százalékos irányadó kamata máris a legmagasabb a régióban. A korona 25,22 környékén kereskedik ma az euró ellen, ami nem sokkal gyengébb az illikvid pénteki kereskedésben elért 25,175 körüli 20 havi csúcsnál. 

Az erősödéshez hozzájárulhatott az is, hogy Miloš Zeman államfő, miután elhagyhatta az intenzív kórházi kezelést, véget vetett a négy hete tartott választások utáni patthelyzetnek, és úgy nyilatkozott: nem lesz probléma Petr Fialának, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökének új kormányfővé történő kinevezésével. Hétfőn az egy hónappal ezelőtt tartott választások után először összeülhet az új cseh parlament. A korona – és egyébként a 360 körül ragadt forint és a 4,6 körül billegő złoty is – a napokban fittyet hányt arra, hogy a dollár áterősödött az 1,16-os szinten az euró ellenében, pedig a zöldhasú vásárlása általában rossz hír a feltörekvő piaci devizák számára.

zloty árfolyam cseh korona árfolyam cseh korona CNB forint árfolyam cseh kormányalakítás
Kapcsolódó cikkek