A Goldman Sachs Group közgazdászai négy forgatókönyvet vázoltak fel az omikron nevű szupervarriáns gazdasági hatásairól, ugyanakkor hozzátették, hogy korai lenne módosítani az előrejelzéseiket, mivel még mindig nem világos, hogy melyik valósulhat meg – olvasható a Bloomberg oldalán.

Az új koronavírusváltozat az egyik forgatókönyv szerint 

ha a vírus gyorsabban terjed, mint a elődje, a delta varriáns, akkor ennek eredményeképpen az első negyedévben a globális növekedés éves szinten 2 százalékra lassul, vagyis nagyjából 2,5 százalékponttal elmarad a Goldman jelenlegi előrejelzésétől. 

2022 egészét tekintve a világgazdaság továbbra is 4,2 százalékkal bővül, ami 0,4 százalékponttal elmarad a jelenlegi előrejelzéstől, miközben az inflációs kilátások kétértelműek lehetnek. 

Fotó: ROBERT MICHAEL

Egy pesszimistább forgatókönyv szerint 

a betegség súlyossága, és a kórházi kezelésekkel szembeni immunitás lényegesen rosszabb lesz, mint a delta esetében. A globális gazdasági növekedésre komolyabb csapást mér, miközben az inflációs hatás ismét kétértelmű kimenetelű lehet.

Egy másik előrejelzés szerint 

az omikron lassabban terjedhet majd, mint a delta varriáns, és nincs jelentős hatása a globális növekedésre és az inflációra.

Van egy pozitív elképzelés is, amely szerint 

az új varriáns valamivel jobban terjed majd az emberek között, de sokkal kevésbé súlyos betegségeket okoz. Ebben a forgatókönyvben a betegségteher nettó csökkenése magasabbra teszi a globális növekedést, mint a Goldman-féle alapvonal. 

„A végeredmény az, hogy az omikronnak jelentős növekedési hatásai lehetnek, de az orvosi és így a gazdasági eredmények tartományokat továbbra is szokatlanul tágan lehet értelmezni” – magyarázta a Goldman közgazdászai Jan Hatzius vezetésével.

A közgazdászok szerint addig nem változtatnak az omikronnal kapcsolatos növekedési, inflációs és monetáris politikai előrejelzéseiken, amíg ezeknek a forgatókönyveknek a valószínűsége valamelyest nem tisztázott. A Bloomberg szerint hogy mi következik az út mutáció kialakulásábók, azt valószínűleg az határozza meg, hogy a tudósok mit fedeztek fel eddig, beleértve azt is, hogy mennyire ellenálló a vakcinákkal szemben, és mennyivel fertőzőbb, mint a delta, amely az elmúlt hónapokban anélkül tombolt, hogy a gazdaságokat recesszióba sodorta volna. 

Sok a bizonytalanság, de nem úszhatjuk meg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss dokumentuma szerint 

az omikron a mai napig egyetlen halálos áldozatot nem követelt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre bizonytalanság övezi, hogy az új vírusváltozat mennyire fertőző és milyen gyorsan terjedhet. 

Egyben azt javasolta a az egészségügyi hatóságoknak szerte a világon, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok beoltását.

Jakab Ferenc virológus szerint száz százalék, hogy megjelenik az omikron varriáns Magyarországon

Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor

 – tette hozzá.