Nemzetközi gazdaság

Fonnyad az európai növekedés a szolgáltatásokban is

Az ipari aktivitási mutatók után az eurózóna szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexeit (BMI) is közzétették októberre, de ez sem javít az összképen: a júliusban elért 15 éves csúcs után már harmadik hónapja lassítanak a motorok.

A friss októberi euróövezeti gazdasági aktivitási adatok fényében nem csoda, hogy ismét nekilódult a dollár az euró ellenében, visszapofozva a gyengülési pályára a közép-európai devizákat is, a régióban elindult jegybanki kamatemelési ciklusok ellenére. A Federal Reserve szerdán átlépte a Rubicont, és megkezdte a rekord monetáris lazítás visszavonását, az Európai Központi Bank számára viszont az októberi beszerzésimenedzser-indexek (BMI) megerősítő érvet szolgáltathatnak amellett, hogy az euróövezeti gazdaság továbbra is jegybanki támogatásra szorul.

Fotó: Shutterstock

Az ipari BMI-k már korábban ismertté váltak, csütörtökön a teljes indexeket közölte a havi felméréseket készítő IHS Markit, a másik fő szektorral, a szolgáltatásokkal kiegészítve az adatokat. Az euróövezet teljes BMI-je 54,2 pontra esett a szeptemberi 56,2-ről, miközben a francia, olasz és spanyol index hathavi, a német pedig nyolchavi mélypontra süllyedt. A szolgáltatási adatok nem javítottak a képen, az euróövezeti index a szeptemberi 56,4-ről  54,6 pontra gyengült, ami hathavi mélypontot jelent. A stagnálást jelző 50-es vonal fölött maradva ez még mindig növekvő aktivitást mutat, de a kilábalás jelentősen visszavett a lendületből.

A pandémia visszatérésével a szolgáltatási aktivitási mutatók is visszajutnak a tavaszi járványhullám szintjeihez. A francia szolgálató szektor jól viseli a helyzetet, a BMI-je némileg még emelkedni is tudott, a német azonban veszélyesen közel került a stagnáláshoz: a szeptemberi 56,2 pontról 52,4-re esett vissza. Eközben felszökött az inflációs nyomás, és az emelkedő költségek rekordáremeléseket okoznak a német szolgáltatásokban – írta közleményében az IHS Markit. Az árfelhajtó problémák – a nyersanyag- és munkaerőhiány, a szállítási idők meghosszabbodása – nagyon hasonlók ahhoz, mint amiről  az euróövezeti ipari vállalkozások számolnak be. Az EKB számára azonban mindez egyelőre nem jelentett érvet a monetáris szigorítás mellett, mert inkább attól tart, hogy az átmeneti  inflációs tényezők kifutásával az euróövezeti fogyasztói árindex megint kétszázalékos célja alá bukik a négy százalék körüli jelenlegi szintekről.

Az októberi felmérést Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza így kommentálta a közleményben: a fennmaradó kínálati hiány azt sugallja, hogy a magas árnyomás kitart a jövő évig, de tartósan erős bérnövekedésnek nincsenek jelei, ami a nagyobb aggodalmat okozhatná a hosszú távú inflációs kilátások tekintetében.

Németország IHS Markit eurózóna Franciaország BMI gazdasági aktivitás beszerzési menedzser index
Kapcsolódó cikkek