A belföldi kereslet kedvező alakulása és az uniós gazdaságélénkítő források kiegészítő hatása alapján átlagosan 4,5 százalékos reál-GDP-növekedést vár 2022-re a Moody’s a közép- és kelet európai régióban. A hitelminősítő várakozása szerint a GDP-arányos államadósság 60 százalék körül stabilizálódik a térségben jövőre.

A hétfőn kiadott jelentésük szerint a 4,5 százalékos jelentős mozgásteret biztosít a régió kormányainak arra, hogy a pandémiával kapcsolatos költségvetési intézkedéseket kivezessék. 

Oliver Chemla, a Moody’s alelnöke ugyanakkor hozzátette, „a viszonylag alacsony átoltottsági arányok azonban további korlátozásoknak teszik ki a régiót, és az ezzel kapcsolatos kihívások valószínűleg korlátozzák az uniós gazdaságélénkítő finanszírozásból származó potenciális gazdasági előnyöket”. 

Fotó: Anadolu Agency

A Moody’s várakozása szerint a CEE-országok államháztartási hiányának mediánja 4,5 százalékra húzódhat vissza jövőre az idei 6,5-ről és a tavalyi 7,2-ről.

Hozzátették, 2024-ben 13 százalékponttal lesz magasabb a térség átlagos államadósság-terhe, mint a járvány előtti időszakban, de az adósságok lejáratának meghosszabbítására tett intézkedések ezt ellensúlyozzák, így a hitelezők biztosak lehetnek az visszafizetésében.

A Moody’s szerint Magyarország azon kevés államok egyike lesz a Baa kategóriába soroltak közül, amelyekben 2020 és 2023 között csökkenni fog a GDP-arányos adósságráta.