Rekord nagyságú, 107 ezermilliárd jenes (948 milliárd dollár) kiadást tartalmaz a 2022 áprilisában kezdődő pénzügyi évre tervezett japán költségvetés a növekvő védelmi és szociális költségek miatt – értesült a Kyodo hírügynökség. A tervezet szerint  – amelyet a kormány várhatóan még decemberben véglegesít és a parlament pedig márciusban fogad el –, a védelmi kiadások 5400 milliárd jenre emelkednek, Kisida Fumio kormánya ugyanis egyre nagyobb figyelmet fordít a nemzetbiztonságra az erősödő regionális fenyegetések miatt.

Fotó: MASANORI GENKO / AFP

Tokió arra számít, hogy a gazdaság talpra állásának köszönhetően az adóbevételek az idei 57,4 ezermilliárd jenről hatvanezer milliárd fölé emelkednek a következő pénzügyi évben, de a hiányt kormányzati források szerint további hitelek felvételével kell majd finanszírozni. A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) törvényhozói azonban fontolgatják annak a lehetőségét is, hogy a következő pénzügyi évre vonatkozó adótörvény felülvizsgálatával tovább növeljék a bevételeket. Éles vita folyik például a jelzáloghitelek adómentességének csökkentéséről. A jelenleg érvényes jogszabály szerint az év végén fennálló lakáshitelek egy százaléka legfeljebb tíz évre mentesül az alól; ezt az egy százalékot tervezik 0,7-re csökkenteni.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a háztartásoknak örökös támogatást adjunk

– indokolta a várható lépést újságíróknak a párt adóügyi bizottságának vezetője a testület keddi ülése után.

Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Ugyancsak kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a világ harmadik legnagyobb gazdaságában három hónap csökkenés után októberben először nőtt az ipari termelés havi szinten, elsősorban az autógyártás felpörgésének köszönhetően. Az emelkedés ugyan csak 1,1 százalékos, ami elmarad az 1,8 százalékos piaci várakozásoktól, de így is némi reményt nyújt az exportorientált gazdaságnak. Az ipari termelés 15 százalékát adó autószektor kibocsátása 15,4 százalékkal nőtt októberben a szeptemberihez képest az alkatrészellátás javulásának köszönhetően, novemberben pedig a vállalatok 35,8 százalékos bővülésre számítanak.