A német feldolgozóipar szereplői közül októberben már kevesebben számoltak be az alapanyagok és a köztes termékek hiányáról mint szeptemberben, ám a 7 százalékos csökkenés ellenére még mindig a szereplők 70,4 százaléka tapasztal fennakadásokat az ifo Intézet szerdán közzétett kutatása szerint.

Klaus Wohlrabe, a szervezet kutatási vezetője szerint sem lehet ezt enyhülésként jellemezni, hiszen a vállalatok arra számítanak, hogy a helyzet a következő év jelentős részében is fennáll majd.

Fotó: Shutterstock

A kutatásban résztvevő vállalatok szerint ezen problémák átlagosan további 8 hónapig nehezíthetik a termelést, ám 

a vegyipar és az autógyártás terén közel 10 hónapos várakozással számolnak a cégek, 

míg az élelmiszeripar szereplői a legoptimistábbak, ők úgy gondolják, hogy akár 5 és fél hónap alatt is helyreállhatnak az ellátási láncok.

A hiány leginkább az elektronikus felszerelések gyártóit érinti súlyosan, a cégek 90 számára jelent ez problémát és hasonló a helyzet az autóipar területén is, míg a gépek és berendezések gyártói közül 81 százalék számolt be nehézségekről. Az élelmiszeripar területén ezzel szemben csak 51 százalék számára jelentkeztek ezen problémák, ám ez 6 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A többi szektorban ugyan valamelyest enyhült a helyzet, de az ellátási problémák miatt 

számos cég továbbra is áremeléseket tervez.

Egyelőre állja a sarat a magyar gazdaság, de már látszanak a viharfelhők Németország felől

A következő hónapokban várható jövedelemkiáramlás ellentételezni tudja a feldolgozóipari problémákat, emiatt a növekedési kilátásaink sem romlottak