Nemzetközi gazdaság

Az omikron miatt becsapták az ajtót a franciák a brit vakációzók előtt

Britek százezreinek az év végi tervei mentek füstbe, mert Franciaország nem engedi be őket, megriadva az omikron vírusvariáns futótűzszerű terjedésétől a szigetországban. Pedig akkora volt az érdeklődés, hogy külön légijáratokat állítottak be.

––Káoszba fulladtak rengeteg brit család év végi tervei, miután Gabriel Attal francia kormányszóvivő ma reggel bejelentette, hogy már szombati hatállyal jelentősen szűkítik azoknak az indokoknak a listáját, amelyek alapján az Egyesült Királyságból beengedik az utazókat – írta a Times napilap. A szigorítás oka, hogy gátolják az omikron vírus átterjedését Franciaországba.

Fotó: JEFF PACHOUD / AFP

 

Az elmúlt hét nap átlagában a Worldometer adatai szerint mindkét országban ötvenezer felett van a felfedezett új Covid-fertőzések nap száma, Londonban azonban a négyszer fertőzőbb omikron variáns immár többségbe került a korábbi delta vírussal szemben, és ez hamarosan más régiókban is így lesz – jelentette a brit egészségbiztonsági ügynökség.

A Times szerint

az új francia intézkedés százezreket érinthet.

Csak ezen a hétvégén tízezrek utaztak volna franciaországi síparadicsomokba, minden repülőjegy elkelt, sőt a légitársaságoknak extra járatokat is be kellett állítaniuk az óriási kereslet miatt, amelyet francia síszolgáltatók példa nélkülinek írtak le. Franciaországban élő britek ezrei is hiába várták, hogy a családtagjaik ellátogassanak hozzájuk a karácsonyi szünidőre.

A korlátozás pontos részletei még nem ismertek, de a franciák általánosságban közölték, hogy sem a turizmus, sem a munkaügyek nem elfogadható indok most a látogatáshoz. A francia állampolgárok és családtagjaik beutazhatnak. A szállítási tevékenység is zavartalanul tovább folyhat – ezt Grant Shapps brit közlekedési miniszter közölte a Twitteren.

Az utazási irodák visszatérítik a hoppon maradt turisták pénzét, akik azonban maguk foglaltak, azok bajlódhatnak vele, hogy visszakapják – írta a brit lap. Egy síszolgáltató vezetője azt nyilatkozta a Timesnak, hogy

a szigorítás súlyosan megrongálja a fogyasztói bizalmat, és az üzletágban biztosan egyes vállalatok összeomlásához vezet.

A friss francia intézkedés jól mutatja, hogy az új vírusvariáns újabb mélyütést visz be az éledező turizmusnak.

utazási irodák turizmus omikron csőd síelés síparadicsom Franciaország britek covid
Kapcsolódó cikkek