Lengyelország fel fogja függeszteni befizetéseit az központi költségvetésébe, és megvétózza a közös európai politika jelentős döntéseit, ha Brüsszel visszatartja a Varsónak járó pénzeket, és folytatja a jogállamisági harcot - mondta Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában, amiről itthon az Index.hu számolt be elsőként. 

Kimondták, hogy nem sért uniós jogot a pénzmegvonás, lehet kényszeríteni a tagországokat a demokratikus játékszabályok betartására.

A politikus szerint az Európa Tanács törvénytelenül jár el, ha használja azokat az új lehetőségeket, amelyekkel egyébként élhet, hogy visszatartsa a lengyeleknek járó támogatásokat a jogállamisági aggályok miatt. A bizottság korábban már elhalasztotta a helyreállítási alapból Varsónak kifizetendő 36 milliárd euró folyósítását, de az Európai Parlament ahhoz ragaszkodik, hogy indítsák meg a jogállamisági eljárást, ami még több szankcióra ad lehetőséget.   

A Varsó és Brüsszel közötti ellentétek a lengyel igazságügyi rendszer átalakítása miatt váltak kimondottan feszültté. Ezek a változtatások a bizottság álláspontja szerint veszélyeztetik a bírói függetlenséget. 

A teljes cikk az Index oldalán olvasható.