Oroszország legnagyobb teherautógyártója, a Kamaz börtönökben fogvatartott rabokkal kompenzálná a munkaerőhiányt - közölte pénteken Szergej Kogogin vezérigazgató.

Fotó: Yegor Aleyev/TASS via Getty Images

„Jelenleg tanulmányozzuk az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat által kidolgozott munkaprogramot” – mondta Kogogin újságíróknak.

A cég a Reuters szerint 4000 fős létszámhiánnyal küzd a Moszkvától több mint 900 kilométerre keletre fekvő ipari városban, Naberezsnye Cselnyben található gyártóüzemeiben, ahol egyébként jelenleg 24 ezer alkalmazott végzi a munkát.

A vállalat, amely 47 százalékban a Rosztek állami konglomerátum és 15 százalékban a Daimler Truck tulajdonában van, már hozott vendégmunkásokat Üzbegisztánból is, mielőtt az orosz börtönökhöz fordult.

A világjárványhoz kapcsolódó korlátozások miatt sok vendégmunkás hagyta el Oroszországot, így a hatóságok és a magánvállalatok kénytelenek új utakat keresni a szükséges munkaerő pótlására.

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat az év elején javasolta, hogy elítéltekkel egészítsék ki a munkaerő-állományt. Egyúttal azonban hangsúlyozták, hogy az új rendszer semmiben sem hasonlít majd a szovjet korszak GULAG néven hírhedtté vált hatalmas munkatáboraira.

Áprilisban egy kormányzati dokumentum is utasította a tisztviselőket, hogy vizsgálják meg az elítéltek vasútépítésre való bevethetőségét.