A 325 befektető véleményét összegző felmérésből kirajzolódik, hogy a megkérdezettek csaknem fele hajlandó megválni olyan vállalatoktól, amelyek nem tesznek megfelelő ESG-lépéseket. A válaszadók 59 százaléka az ESG-kérdésekkel kapcsolatos intézkedések hiánya miatt leszavazna egy vezetői bérmegállapodást is.

Fotó: Shutterstock

Az elvárások ellenére a túlnyomó többség (81 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb egy százalékponttal kevesebb befektetési hozamot fogadna el az ESG-célok megvalósításáért. A válaszadók közel fele a hozam semmilyen csökkenését nem hajlandó elfogadni.

Átlagosan a megkérdezett befektetőknek csak egyharmada véli úgy, hogy az általuk olvasott ESG-jelentések jó minőségűek. A válaszadók háromnegyede szerint fontos, hogy a beszámolóban szereplő mérőszámokat független fél tanúsítsa.

A megkérdezett befektetők számára az éghajlat a vezető ESG-kérdés. A befektetők nagy többsége (82 százaléka) szerint az ESG-t be kell építeni a vállalati stratégiába és akkor bíznak leginkább a kitűzött célok teljesítésében, ha azokért a vezetőség vállal felelősséget.