Nemzetközi gazdaság

Gyengül az euró, az EKB nem csap oda az inflációnak

A várakozásoknak megfelelően lassítja pénzbőség-teremtő eszközvásárlásait az Európai Központi Bank, de csütörtöki közleménye nem tanúsít a Fedéhez mérhető harciasságot az infláció elleni fellépésben.

Az euró azonnali, egyelőre mérsékelt gyengülését okozta a dollár keresztben az Európai Központi Bank várva várt közleménye, mivel megerősítette, hogy más nagy jegybankoktól eltérően nem aggódik eléggé az megemelkedése miatt ahhoz, hogy határozottan elinduljon a szigorítás útján.

Fotó: BORIS ROESSLER / AFP

A várakozásoknak megfelelően ülése után a bank bejelentette, hogy

lassítja a vásárlásokat 1850 milliárd eurós pandémiás kötvényvásárlási programja (PEPP) keretében, és a mennyiségi lazításnak ez a formája márciusban kifut.

A pénzbőség-teremtő mennyiségi lazítás ugyanakkor nem szűnik meg ilyen hirtelen: folytatódik a bank korábbi programja, az APP, amelynek havi 20 milliárd eurós összegét a második negyedévben megduplázzák, majd a harmadik negyedévben ezt 30 milliárdra csökkentik, októbertől visszatérnek a 20 milliárdos ütemhez, és mindaddig folytatják, ameddig csak a gazdaságnak szüksége lesz a támogatásra. 

Közleményében nem célzott kamatemelésre a bank, a piacokon várják Christine Lagarde elnök 14.30-kor kezdődő sajtótájékoztatóját. Az euró az 1,13-as szint környékéről 1,133 fölé gyengült a közlemény után. A forint 369,3 környékén ingadozott, negyed százalékkal gyengébben a tegnapi zárószinteknél.

EKB dollár árfolyam infláció PEPP mennyiségi enyhítési program Lagarde forint árfolyam kötvényvásárlás euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek