Az Európai Bizottság 2022 januárja és júniusa között 50 milliárd euró összegű hosszú lejáratú kötvényt bocsát ki a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás finanszírozása céljából, amit rövid lejáratú uniós kincstárjegyek egészítenek majd ki - közölte a brüsszeli testület kedden. 

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós kötvénykibocsátás segítségével az továbbra is fedezni tudja az összes kifizetést, amely a helyreállítási alap keretében a jövő év első felében esedékes.    

Idén június óta az Európai Bizottság 71 milliárd euró forrást vont be a helyreállítási alap számára hosszú lejáratú uniós kötvényekkel, ebből 12 milliárd eurót az első zöldkötvény-kibocsátás révén. A testület eddig mintegy 20 milliárd eurót mozgósított uniós kincstárjegyek formájában. Az uniós bizottság 54,15 milliárd eurót fizetett ki eddig az uniós tagállamoknak a helyreállítási eszköz keretében nyújtott előfinanszírozásként, és több mint 6 milliárd eurót folyósított más uniós programok számára. 

Fotó: Shutterstock

2022-ben az Európai Bizottság egyaránt tervezi hagyományos kötvények és zöldkötvények kibocsátását, mindkét esetben konzorciális ügyletek és aukciók révén. Az uniós bizottság változatlanul jelen lesz a piacon más finanszírozási programjai, köztük az európai pénzügyi stabilizációs mechanizmus, a SURE és a makroszintű pénzügyi támogatás érdekében. Az ehhez kapcsolódó finanszírozási érték 2022. első felében 5,5 milliárd euró körüli összegre becsülhető. 

Az Európai Bizottság a második fél évre vonatkozó kibocsátási terveit júniusban teszi majd közzé - tették hozzá. A Next Generation EU nevű uniós alap mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz a koronavírus-járványból való európai kilábalás támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és rugalmasabban reagáló Európa kiépítésének elősegítésére. A csomag finanszírozása érdekében az Európai Bizottság a tőkepiacokról 800 milliárd euró összegig terjedő forrást von be a 2026 végéig. A keretből 385,2 milliárd euró kölcsönök, 421,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási alap és az uniós költségvetés által finanszírozott más programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd euró összegű hitelfelvételt jelent.