Nemzetközi gazdaság

Kiábrándító az amerikai állásadat, de nem tolta meg a forintot

Sokkal kevesebb álláshely keletkezett a vártnál az Egyesült Államok nem mezőgazdasági szektoraiban novemberben. A számok hideg vizet zúdítottak a várakozásokra, hogy felgyorsítja a monetáris szigorítást a Federal Reserve.

Hiába hangoztatott a korábbinál is erőteljesebb optimizmust Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a héten, a pénteki NFP adatok szerint egy hónap sem volt még idén, amikor olyan kevés új álláshely keletkezett volna, mint novemberben. A Wall Street részvényindexei mérsékelt emelkedéssel nyitottak az adatok nyilvánosságra kerülése után, mert a munkaerőpiaci fejlemények csökkentik a valószínűségét annak, hogy a Fed felpörgeti pénzbőség-teremtő eszközvásárlásainak kivezetését, és hamarabb jut el a korábban vártnál a kamatemelések megkezdéséig.

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Az amerikai gazdaságban csak 210 ezer új álláshely keletkezett a múlt hónapban, ez a legrosszabb havi adat a tavaly decemberi 306 ezres csökkenés után. Ez nagy zuhanást jelent az októberi 546 ezerről, és kevesebb, mint a fele az elemzők 550 ezres várakozásának. A számok nem azt jelzik, hogy a gazdaság nincs lendületben, hanem azt, hogy a növekedés elé szűk keresztmetszetet állít a munkaerő hiánya.

Papírforma szerinti piaci reakció volt, hogy a számokra feljebb araszolt 1,465 százalék környékére az amerikai 10-éves államkötvény hozama, miután az elmúlt 10 napban már több, mint 25 bázispontot esett, 1,4 közelébe, a felpörgő várakozások miatt, hogy talán már hónapok múlva elkezdődhetnek a Fed kamatemelései. A dollárt azonban nem gyengítették az adatok, sőt hajszálnyira még erősödött is az euró ellenében, az 1,13-as szinten túlra. Szintén pénteken Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke megismételte, hogy továbbra is az mérséklődését várja 2022-re, azaz erről az oldalról nem kapott támogatást az euró árfolyama. Miután a szoros figyelemmel követett euró/dollár kereszt nem szabadult el, a forint is csak mérsékelten mozdult az adatokra az euró elleni 364-es szintekről, a gyengülő irányba.

euró-dollár árfolyam Fed NFP forint árfolyam euró-forint árfolyam deviza pillanatkép deviza napközben euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek