Az Interfax tájékoztatása szerint Ukrajna közelében több régióban tartották gyakorlatokat, köztük a Krím-félszigeten, amelyet Oroszország 2014-ben annektált, valamint a dél-oroszországi Rosztov és Kuban régiókban.

 

Az, hogy Oroszország több tízezer katonát telepít Ukrajna északi, keleti és déli részére, olyan félelmeket keltett Kijevben és a nyugati fővárosokban, hogy Moszkva támadást tervez.

Oroszország konzekvensen tagadta az ilyen terveket, mondván, hogy valójában a Nyugat igyekszik kiterjeszteni hatókörét, ezért szükség lenne a ígéretére, hogy nem terjeszti ki a szövetséget keletre, az orosz határok felé, mert Ukrajna és a nyugati szövetség egyre erősödő kapcsolata Oroszország biztonságát veszélyezteti. Moszkva azt is közölte, hogy saját belátása szerint telepítheti csapatait a területén.

A közelmúltban Ukrajnához közeledő orosz katonák becsült számát 60 000 és 90 000 között változtatják, az egyik amerikai hírszerzési dokumentum szerint ez a szám akár 175 000-re is megemelkedhetett.

"Befejeződött a hadosztályok, harcoló legénységek, osztagok harci koordinációja a motorizált egységeknél... Több mint 10 000 katona vonul majd állandó támaszpontjára a hadgyakorlati körzetek területéről" - idézte az Interfax az orosz hadsereg közleményét.