Az NBP ülésére a szokottnál nagyobb nemzetközi figyelem irányult, mivel a döntés ígérkezett a 2022-es év első jegybanki kamatemelésének a világon. Úgy is történt, a fél százalékpontos emelés 2,25 százalékra azonban pont megegyezett az elemzői várakozással. Ezért történhetett, hogy a zloty árfolyama némileg visszavonult az euró ellenében közvetlenül a döntés után, miközben a forint és a cseh korona ritkán látott tempóban erősödtek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lengyel kamatemelés nem volt hatástalan a zlotyra: 

a lengyel deviza ugyanis már előtte, a várakozásoknak köszönhetően erősödött, és az euró ellenében 4,56 közelében két és fél hónapos csúcsot ért el. 

Fotó: Shutterstock

Vásárolj a várakozásra, adj el a hírre – gyakran teszik ezt a pénzügyi piacokon kereskedők. Ugyanakkor a lengyel döntős ráerősített a várakozásra, hogy a többi közép-európai jegybank – amelyek a lengyelekhez hasonlóan a felszökő ellen harcolnak – szintén folytatja a kamatszigorítást. Először erre a Magyar Nemzeti Banknak lesz lehetősége, ha csütörtöki tenderén ismét magasabb kamaton fogad el egyhetes betéteket a bankoktól.

A szigorítási várakozás – és a hétfőn közzétett, rekord ipari élénkülést mutató decemberi beszerzésimenedzser-index - leginkább a forintnak tett jót a régióban. Alig egy hete még a 372 környéki rekord mélypontokat tesztelgette, 2022 első két kereskedési napján viszont sorban törte át azt ellenállásokat, és a lengyel döntést követően még tovább erősödött, átütve a 364-es, majd a 363-as szintet is, ami a keddi napot illetően csaknem egy százalékos erősödést jelentett és november óta a legerősebb árfolyam. Körülbelül egy időben a lengyel kamatbejelentéssel a nemzetközi környezet is kedvezőbbre fordult: 

a dollár visszavonult az 1,13-as szint mögé az euró ellenében. A zöldhasú eladása gyakran kedvező a feltörekvő devizáknak. 

A forinthoz hasonlóan erősödött az euró keresztben a cseh korona is, de a hétfői záráshoz képest csak mintegy 0,6 százalékot, 24,62 közelébe. A korona esetében azonban ez csaknem évtizedes rekord csúcsot jelent: 

a cseh deviza volt az egyetlen a régióban, amely már tavaly erősödni tudott – több, mint öt százalékot –, mivel a prágai jegybank a többieknél is radikálisabban emelte kamatait – decemberben például 100 bázisponttal – , miközben a cseh infláció valamelyest alacsonyabb, mint másutt a régióban. 

Nem tudott ugyanakkor profitálni a lengyel emelésből a hetek óta a 4,95-ön túli rekord mélypontok közelében dülöngélő lej. Bár a román jegybank a jövő hétfőn az elemzői várakozás szerint 25 bázisponttal két százalékra emeli irányadó kamatát, az effektív ráta még úgy is itt a legalacsonyabb a régióban, és messze a legkevesebbet emelkedett a nyár óta.