Nemzetközi gazdaság

A román jegybank tovább emelkedő inflációt jósolt és kamatot emelt

A múlt heti lengyel kamatemelés után szigorított a román jegybank is. A mai negyed százalékpontos emelés után is Romániában volt a legkevesebb kamatemelés a régióban, mióta a Magyar Nemzeti Bank a nyáron elindította a sorozatot.

A várakozásoknak megfelelően negyed százalékponttal két százalékra emelte irányadó kamatát a román jegybank (BNR). A múlt héten Varsó nyitotta a világ és a közép-európai régió idei kamatemeléseit, 50 bázispontos szigorítással, és várhatóan folytatja a tavaly megkezdett emeléseket Budapest és Prága is.

Fotó: Shutterstock

A román lej már az emelés előtt erősödött, tandemben a régió többi devizájával, miközben a dollár az euró keresztben továbbra is az 1,13-as pszichológiai szinttel gyürkőzik, és ezzel egyelőre nem helyez nyomást a feltörekvő piaci fizetőeszközök árfolyamaira. A lej a vártnak megfelelő szigorítás után kicsit visszavonult és 4,946 körül kereskedett, erősebben a sokszor keresztezett 4,95-ös szintnél és a november végén 4,965 felett megütött negatív árfolyamrekordnál.

A hétfői lépéssel együtt is, a BNR – amely a régiós központi bankoknál jobban hagyatkozik a kamat helyett likviditási eszközökre –, messze kevesebbet emelt irányadó kamatán, mint a többi közép-európai jegybank,

bár a fő rátája csak negyed százalékponttal marad el a lengyel irányadó kamat mögött. (A cseh 3,75 százalék, a magyar 2,4, de az MNB esetében az effektív kamat a jóval magasabb 4 százalékos egyhetes betéti ráta.) A kamatemeléssel együtt a BNR 75 bázispontról egy százalékpontra szélesítette az irányadó ráta körüli kamatcsatornát, növelve mozgásterét, és ígéretet tett rá, hogy keményen kontroll alatt tartja a piaci likviditást.

A régió jegybankjai azért tornázzák felfelé kamataikat, hogy szembeszálljanak a tavaly felszökött inflációval. A legmagasabb éves áremelkedést, 8,6 százalékot, Lengyelországban jelentették, decemberre. Novemberben 7,8 százalék volt a lengyel és a román is, Bukarestben pénteken közlik a decemberi adatot.

Közleményében a BNR azt jósolta, hogy a következő hónapokban tovább emelkedik az infláció a kínálati fennakadások miatt, meghaladva a bank novemberi előrejelzéseit, és tovább távolodva az 1,5-3,5 százalékos célsáv felső szélétől, miközben az áremelkedéseket fékező kormányzati intézkedések ellenére a vártnál gyorsabban emelkednek az áram-, földgáz- és feldolgozott-élelmiszer-árak. Előretekintve, a lelassuló gazdaságban jelentős bizonytalanságot okoz a felpörgő járvány és a kormányzati költségvetési politika alakulása – figyelmeztetett a bank. 

A román kamatemelések folytatódására számít James Reilly, a Capital Economics közgazdásza. "Miközben az infláció magasan a központi bank célja felett marad a  következő hónapokban, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig magas, és a deviza várhatóan tovább gyengül a rekord gyönge szintekről, a BNR növekvő nyomás alá kerül, hogy agresszívebben emelje a kamatokat" - írta jegyzetében az elemző. A következő üléseken is negyed százalékpontos szigorítások jöhetnek, amelyek 2022 közepére 3 százalék környékére viszik az irányadó kamatot, de egyértelműen az a kockázat, hogy még nagyobb kamatemelések következnek - vélte. 

Románia román jegybank infláció kamatemelés lej monetáris szigorítás Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek