A turisztikai ágazat mihamarabbi fellendülésében bíznak a spanyolok, hiszen miközben a járvány előtt még dübörgött a dél-európai nemzet turizmusa, tavaly már csak lézengtek a nyaralók, mindösszesen 31 millió látogatót fogadtak.

Spanyolországot 2019-ben a világ második leglátogatottabb országaként tartották számon,

amikor 83 millió turista járt csodájára tengerpartjainak és történelmi épületeinek, valamint szállt meg rövidebb időre Barcelonában és Madridban. 

Fotó: JOSEP LAGO / AFP

Tavaly „reményteljes, de időszakos” fellendülést láthattunk decemberig, amikor az omikron-változat terjedése miatt ismét szigorú korlátozásokat kellett bevezetni. A hatodik hullám ellenére az elmúlt év kedvező számokat hozott: az ország bruttó hazai termékének 7,4 százalékát adta a turizmus, szemben a 2020-as 5,5 százalékkal, emellett

a foglalkoztatottság 20 százalékponttal nőtt a szektorban.

A jelenlegi rekord magas fertőzöttségi adatok miatt az idén – a 7 napos átlag 144 ezer fő körül mozog – csak

az év második negyedévétől, azaz a húsvéttól várják a fellendülés.

Felmérések szerint az ágazat 135 millió euróval járulhat hozzá a spanyol gazdasághoz év végéig, azaz akár 10,5 százalékával. Ez a világjárvány előtti szint 88 százalékát jelentené, szemben a 2021-es 57 százalékkal.

Fotó: ANDER GILLENEA / AFP

A pozitív prognózis ellenére az Exceltur turisztikai szövetség Business Confidence felmérésben résztvevő vállalkozók csupán 36,2 százaléka számol a 2019-es árbevétel elérésével az idén, több mint 60 százalékuk szerint azonban 2023-ig meg sem közelítik majd az akkori forgalmat.

A strandok és a vidéki területek élénk felvirágzásra számíthanak, míg a városok, amelyek kitettebbek a nemzetközi keresletnek és az üzleti utazásoknak, kevésbé intenzívre.

A Exceltur alelnöke, José Luis Zoreda arra is rámutatott, hogy

a számok még változhatnak az omikron, az ellátási- és hármas csapásának függvényében.

A vállalkozók többsége csak 2023-ra, míg mások – 13 százalékuk – pedig 2024 elejére várják az ágazat teljes kilábalását.