Németországban az éves januárban 4,9 százalékra csökkent a decemberi, negyvenéves csúcsot jelentő 5,3 százalékról, ezzel pedig hét hónapja először enyhült az áremelkedés mértéke. A piac a fogyasztói árak növekedésének erőteljesebb enyhülését, 4,3 százalékot várt januárra. Havi összevetésben az árak 0,4 százalékkal emelkedtek a decemberi 0,5 százalék után, szemben a piac várakozásával, amely az árak 0,3 százalékos csökkenésével számolt.

A következő hónapokban várhatóan továbbra is magas marad az infláció, elsősorban a járvány ázsiai terjedésének hatásai, például az ellátási láncok zavarai miatt, de emellett a termelői árak emelkedése, és a magas energiaárak is fékezik az enyhülés mértékét.

Fotó: Shutterstock

Az áremelkedés lassulása volt tapasztalható a szolgáltatások területén, ahol 3 százalék lett az éves emelkedés januárban a decemberi 3,1 százalék után, és az élelmiszerek áraiban, ahol a januárban 5 százalékos emelkedés követte a decemberi 6 százalékot. Ezzel szemben az energiaköltségek emelkedése tovább gyorsult, 20,5 százalékra a decemberi 18,3-ról.