Az euróövezet országainak együttes gazdasági teljesítménye 0,3 százalékkal bővült 2021 utolsó három hónapjában negyedéves alapon, ami az elmúlt három negyedév leglassabb növekedése.

A lassulás elsősorban annak az eredménye, hogy az omikron vírusvariáns terjedése ellen bevezetett korlátozások és a magas energiaárak visszafogták a fogyasztást, emellett az ellátási láncok zavarai fékezték a feldolgozóipari termelést.

Noha a teljesítmény a megelőző időszak 2,3 százalékos növekedéséről jelentősen visszaesett, a számok így is megfeleltek a piaci várakozásoknak.

Fotó: Shutterstock

A német gazdaság 0,7 százalékkal zsugorodott, amit részben ellensúlyozott a francia 0,7, az olasz 0,6 és a spanyol 2 százalékos bővülés.

A gazdaság teljesítménye a válsággal erősen sújtott 2020 azonos időszakával egybevetve 4,6 százalékkal bővült az utolsó negyedévben, ez ugyan több a megelőző negyedév 3,9 százalékánál, viszont elmaradt a piaci konszenzusban szereplő 4,7-es várakozástól. A teljes 2021-es évet tekintve az euróövezet GDP-je 5,2 százalékkal nőtt.