Varsóban emelkedhet idén először a jegybanki kamat, az elemzők szerint az irányadó ráta újabb 50 bázisponttal, 2,25 százalékra ugorhat. A közép-európai kamatemelési folyamat – amelyet tavaly nyáron a Magyar Nemzeti Bank indított el – jelen pillanatban jót tesz a régió devizáinak, bár tavaly csak a legradikálisabb szigorítással megtámogatott cseh koronát tudta erősíteni.

A forint kedden folytatja a hétfői erősödést az euró keresztben, és a reggeli kereskedésben a 365,4 körüli 50 napos mozgóátlagot tesztelte.

Miközben a forint többhetes csúcsokkal kacérkodik – és azzal, hogy hetek után először ki tud törni a 370 régiójából, eltávolodva a rekordgyenge szintektől –, a lengyel złoty már tegnap megütötte a kéthavi csúcsot 4,57 közelében az euró ellenében, és kedden annál egy kicsit gyengébb szinten oldalazott a várt kamatemelés előtt.

A nemzetközi háttér ugyanakkor törékeny, azaz akkor sem biztos, hogy a régiós devizák tartósan valamelyest erősebb kereskedési sávokba kerülnek, ha a jegybankok folytatják a kamatemelést. Az év vége körül ugyan volt némi profitrealizálás a korábbi dollárvásárlási pozíciókban a nemzetközi piacokon – és a dolláreladás a feltörekvő piaci devizáknak kedvezni szokott –, keddre azonban a dollár visszaerősödött ez euró ellen az év utolsó hónapjaiban gyakran körbetáncolt 1,13-as szint fölé, és az elemzők jó évre számítanak a dollár számára. 

Fotó: KALLUS GYORGY / Világgazdaság

A zöldhasú számára kedvező előjelek szaporodnak. Az Egyesült Államokban hétfőn ugyan az egymilliót is meghaladta az új Covid-fertőzöttek száma, és a megdőlő rekordok elhalasztott utazásokat, bezárt iskolákat jelentenek, de érintetlenül hagyták az optimizmust, hogy az amerikai gazdaság kilábalása nyomán a Federal Reserve várhatóan sokkal gyorsabban szigorít politikáján, mint az Európai Központi Bank, amely átmenetinek tartja az tavalyi megugrását. A meghatározó eurózónatagok közül elsőként Franciaország tette ma közzé decemberi inflációs számait, és a 3,4 százalékos éves drágulási adat valamelyest még alacsonyabb is volt a várakozásnál. Könnyen lehet azonban, hogy ezzel vége a jó híreknek.

A héten a többi euróövezeti ország is közli inflációs számait, és az átlag várhatóan jóval magasabb lesz a franciánál, öt százalék közelében. A német adat az öt százalékot is meghaladhatja, bár a német gazdaság az év vége körül a korábbi visszapattanást követően a GfK kutatóintézet szerint közel kerülhetett a technikai recesszióhoz. A kedden közzétett német kiskereskedelmi forgalmi adat ugyan éves szinten mindössze 0,2 százalékos visszaesést mutatott novemberben a várt 4,9 helyett, de az omikron Covid-vírusvariáns gyors terjedése nem sok jót ígér a német üzletek számára. 

A devizapiacok számára is figyelmeztető jel, hogy az amerikai 10 éves államkötvény hozama szokatlan sebességgel emelkedik:

a múlt év végéhez képest eddig 13 bázisponttal, 1,628 százalék környékére, és belátható közelségbe került a tavaly év eleji 1,75 környéki csúcsokhoz.

„Habár az omikronos esetek száma hihetetlen szintekre emelkedik, az erős kockázati étvággyal és erős olajárakkal párosult magasabb hozamok azt sejtetik, hogy a piac túltekint a horizonton, a Covid utáni tavaszig” – írta napi piacnyitó összefoglalójában a Saxo Bank, a dollár erősödését jövendölve. Ami a közép-európai devizákat illeti: számukra a dollárerősödés nem jó hír volna. 

A lengyel decemberi inflációs adat egyébként pénteken esedékes, és az elemzői várakozás szerint az éves index 8,3 százalékra ugorhatott a 7,8-es novemberi 21 éves csúcsról. 

Nagy lehetőség a forint előtt a technikai kép alapján

Meghatározó támaszokat tört le az euró-forint árfolyama a tegnapi kereskedésben, az emelkedő trendvonalat és a 30 napos mozgóátlagot – írja az Equilor technikai elemzésében. Most az 50 napos mozgóátlagot teszteli a jegyzés, letörése esetén a következő elérhető szintek 364,50-nál, majd 362-nél húzódnak. Hosszú hetek óta először mutat a technikai kép egy nagyobb korrekcióra lehetőséget, a mozgást az indikátorok is támogatják. Igazán erős támaszok a 357–360-as zónában találhatók.