Az óceánjárókon elinduló koronavírus-fertőzések hulláma a járvány kezdetének gyakori története volt, így az egész iparág működése hosszú időre leállt. Az oltások megjelenésével azonban újra lehetővé váltak ezek az utazások, ám az Aida Nova hajó története déjá vu érzetét keltheti. 

A 2844 utast és 1353 fős legénységet szállító hajó Madeirára tartott az új év megünneplésének céljából, amikor a legénység 52 tagja pozitív koronavírus tesztet produkált, 

így az utazást félbeszakították és a hajó szerda óta Lisszabonban horgonyzik. A negatív tesztet produkáló utasok azonban hétfőn megkezdhették a partraszállást a portugál fővárosban – írja a Reuters.

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

A hajót üzemeltető német cég, a Carnival Corp leányvállalata, az AIDA Crusies szerint a hétfőre már 68 fertőzött mindegyikénél enyhe tüneteket tapasztaltak vagy nem is észleltek tüneteket. 

A hajóra csak negatív antigén teszttel és két oltással lehetett felszállni 12 év felett egyébként. A pórul járt utasokat a leszálláshoz szükséges negatív teszt után buszokkal szállítják a város repülőterére.

A koronavírus omikron variánsának terjedése miatt csütörtökön az Egyesült Államok járványügyi hivatala azt javasolta, hogy az emberek ne induljanak hajókirándulásra.