A rossz évkezdés után nem tud támaszt találni a dollár, és újabb negyed százalékot gyengülve 1,1475 körül kereskedik az euró ellenében, miután a múlt év utolsó heteiben fél év folyamatos erősödést követően az 1,22-es szintről az 1,13 környékén időzött. A gyengélkedése használni szokott a feltörekvő gazdaságok devizáinak, és forintot is segítette az év eddig eltelt részében, 

mára virradóra azonban emberére talált az euró ellen 353-nál húzódó ellenállási szintben, és röviddel dél előtt a 356-ot közelíti.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nemzetközi környezet továbbra is támogató a forint és a közép-európai devizák számára, 

és egyelőre nem látszik, hogy ez mikor változna. A dollár mögött nagy ütegeket vonultatott fel az amerikai jegybank, amikor tavaly elkezdte visszafogni a pénzbőség-teremtést és döntéshozói három kamatemelést jósoltak erre az évre. Azért gyengül mégis, mert a piacok ezt már beárazták, és az szélsebes emelkedése ellenére sem alakult még ki konszenzus a piacokon, hogy még gyorsabb szigorítás várható, ami új szelet fogna a dollár vitorlájába. Jerome Powell Fed-elnök keddi szenátusi meghallgatása ebből a szempontból csalódás volt, és a jegybank más vezetőinek nyilatkozatai sem okoztak változást. Amennyiben a piacok fogodzót találnak arra, hogy megfordítsák a dollár gyengülését, az ronthatja a hangulatot a közép-európai devizák piacain, de egyelőre nem látszik a forduló, a dollár az 1,15-ös támasz felé tart.

A régiós devizák számára támogató az is, hogy mivel az infláció itt is emelkedik, folyamatosan téma, hogy a jegybankok várhatóan tovább emelik kamataikat. A tegnap közölt decemberi cseh inflációs szám például, 6,6 százalék, 2008 szeptembere óta a legmagasabb, és kamatemelési várakozásokat generált, a koronát erősítve. 

A forint azonban jelentősen előreszaladt az idén a többi régiós devizához képest, 

és szerdáig majdnem öt százalékot erősödött az év végi 370 körüli szintekről várható volt, hogy lesz egy pont, ahonnan visszapattan. Ez csütörtökön reggel amikor a Magyar Nemzeti Bank heti  tenderén nem emelte tovább az egyhetes betéti kamatot meg is történt. Most olyan hazai információkra vár a piac, amelyek a hazai reálkamatokat komolyan befolyásolhatják: a szerdán bejelentett élelmiszerárstop részleteire és elemzéseire, illetve a pénteken esedékes decemberi inflációs adatokra.