A brit munkavállalók bérei az évtized legnagyobb mértékében, akár 3 százalékkal is emelkedhetnek az elkövetkező időszakban, azonban még így sem érik utol a gyorsan növekvő inflációt – derül ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

A Bank of England (BoE) attól tart, hogy ettől beindul az ár-bér spirál az amúgy is szűkös brit munkaerőpiacon, azaz hirtelen az erőteljes inflációhoz erőteljes kereslet párosul, a vállalatok rekord számban próbálnak új munkaerőt találni, ami egyre feljebb hajtja a béreket. A központi bank figyelemmel kíséri a munkaerőpiacot, és mérlegeli, hogy milyen mértékű kamatemelésre van szükség, hogy egyensúlyban tartsák a gazdaságot.

Fotó: Chris J Ratcliffe

Már decemberben megdöntötte 30 éves rekordját az az 5,4 százalékos értékével,

a jegybank előrejelzései szerint azonban egészen áprilisig várható a növekedés, amikor 6,6 százalékponton tetőzik, a BoE 2 százalékos céljának háromszorosán. Ezután a harmadik és negyedik negyedévben mérséklődik 5,9 és 4,5 százalékra, így előreláthatólag az éves átlagos infláció 5,75 százalék körül alakul.

Az adatok arra kényszerítették a brit jegybankot, hogy a hónap elején felemelje a kamatlábat 0,5 százalékra. A Monetáris Politikai Bizottság (MPC) tagjainak csaknem fele már ekkor egy magasabb emelésre (0,75 százalékra) szavazott, ami miatt március 17-én tovább szigoríthatnak. Ez lenne az első alkalom 1997 óta, hogy a bank egymás után három ülésén is emeli a kamatlábakat.

Fotó: Bloomberg

A BoE döntését befolyásolja a munkáltatók körében végzett saját felmérése is, amely szerint a vállalkozások közel 5 százalékos bérrendezést terveztek idén, ami az eddigi felmérésekhez képest sokkal magasabb mérték.

A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) több mint ezer munkáltatót kérdezett meg január 6. és 30. között, akiknek négyötöde tervezett bérfelülvizsgálatot 2022-ben. 40 százalékuk az alapbér emelését szorgalmazta, 7 százalékuk a bérek befagyasztását, 1 százalékuk pedig csökkenést várt.

Bár a vállalkozások arra számítanak, hogy rekordösszegeket osztanak ki idén az alkalmazottaknak, a legtöbb ember reálbére azonban csökkenni fog a magas infláció miatt

 – mondta Jonathan Boys, a CIPD közgazdásza.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a munkaadók 70 százaléka tervezett munkaerő-felvételt 2022 első negyedévében, és csupán 11 százalékuknál várható elbocsátás. A munkáltatók többségének nehézséget okoz a megüresedett állások betöltése, alig találnak munkaerőt. Valamivel csökkentette a bérnyomást, hogy egyre többen próbálják megfogni az alkalmazottakat rugalmas munkavégzési lehetőségekkel, képzési és egészségügyi-jólléti támogatásokkal.