Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek

– kommentálta az amerikai kormányzat bejelentéseit és szivárogtatásait az ukrán államfő. Az Egyesült Államok és szövetségesei hetek óta folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország több mint 100 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és meg fogja támadni nyugati szomszédját. Moszkva tagadja, hogy támadásra készülne.

Volodimir Zelenszkij úgy vélte, hogy túl sok az olyan bejelentés, amelyek azonnali, átfogó, totális háborút vetítenek elő Oroszország részéről. 

Ha valakinek még van bombabiztos, 100 százalékos információja invázióról, álljon elő vele!

– szögezte le az ukrán elnök, hozzátéve, hogy tisztában van a kockázatokkal, és azzal is, hogy az orosz csapatok ott vannak a határ túloldalán, de a feszültséget csak diplomáciai úton lehet csökkenteni.

Az Egyesült Államok és több vele szövetséges ország pénteken és szombaton arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz fenyegetés miatt.

Menekülnek az európaiak Ukrajnából

Egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között.

 

"Ukrajna ellenáll" feliratú molinóval vonulnak a tüntetők Kijevben, 2022. february 12-én. A demonstációt az amerikai figyelmeztetésekre reagálva szervezték, melyek szerint küszöbön áll az orosz támadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ilyen, bizonyítékkal alá nem támaszott nyilatkozatok csak felesleges pánikot keltenek.
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

 

Blinken: Moszkvának lépnie kell 

A diplomácia útja továbbra is nyitva áll Oroszország előtt az ukrajnai konfliktus elkerülése érdekében, ugyanakkor Moszkva részéről szükség lenne a feszültség csökkentésére – mondta az amerikai külügyminiszter szombaton orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésében.

Antony Blinken jelezte, hogy ha Oroszország megindítaná csapatait Ukrajna ellen, az 

határozott, kemény és egységes transzatlanti választ eredményezne.

Szergej Lavrov kollégájával folytatott egyeztetés után azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel. Az orosz külügyminiszter szerint az amerikai propagandakampánnyal a kijevi hatóságokat akarják felbátorítani a donyecki konfliktus katonai úton történő rendezésére.