Méretes botrányt robbantottak ki a The Times riporterei, akik közösségimédia-hirdetéseknek jártak utána foglalkozásuk feltárása nélkül, és legalább három olyan sarlatánt találtak, akik képesítés nélkül kínáltak nőknek és lányoknak Nagy-Britanniában nem engedélyezett arcinjekciókat azzal az ígérettel, hogy azok biztonságosak és megszépítik őket.

Fotó: Isa Foltin

Az egyik újságírónőt egy olyan wakefieldi férfi próbálta rábírni egy 25 engedélyezetlen injekcióból álló kezelésre, aki orvosként mutatkozott be, de valójában nem szerepel a hivatalos orvosnyilvántartásban. 

A brit lap forrásai szerint egyre több jelentés érkezik olyan esetekről, amikor otthon vagy szépségszalonokban felhasznált bevizsgálatlan botoxtermékek tartós hegesedést és nagy keléseket okoztak az arcon. A gyógyszer- és egészségügyi termékek felügyelete úgy nyilatkozott, hogy kivizsgálják ezeket az eseteket – írta a lap.

Az álorvosok nyíltan használták a közösségi médiát az egészségre veszélyes szolgáltatás terítésére.

Ez totálisan elfogadhatatlan

– idézte a lap Sajid Javid egészségügyi minisztert, aki hozzátette, megvizsgálják, van-e szükség jogszabályi változásokra. 

Az illegális gyakorlatban dél-koreai Botulax, Innotox és ReNTox termékeket használtak fel. Az egyik álorvos egy északi városban azt is elárulta, hogy azért használ Botulaxot, mert az olcsóbb, ami versenyelőnyt kínál neki. Az újságírók kereskedőket is megkerestek, akik úgy adtak volna el nekik botoxtermékeket, hogy egyáltalán nem érdekelte őket, van-e megfelelő képesítésük.