Ignazio Cassis, Svájc soros elnöke – aki egyben az ország külügyminisztere is – szerda délután közölte a berni kormánnyal, hogy covidos lett, és bár tüneteket nem észlel magán, nincs rosszul, az előírásoknak megfelelően karanténba vonul. Az államfő néhány órával korábban állt a kamerák elé, hogy bejelentse: aznap éjféltől szinte minden a koronavírus megjelenése óta bevezetett intézkedést megszüntetnek az országban, mert úgy látják, a járvány lecsengése miatt azokra már nincs szükség.

Ignazio Cassis, Svájc soros elnöke szerdán jelentette be, hogy országa feloldja a koronavírus megjelenése miatt csaknem két éve bevezetett korlátozások többségét. Az államfő néhány órára rá értesítette a kormányt arról, hogy elkapta a Covidot

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A turistáknak is könnyebb lesz a dolguk

Svájcban is csaknem két év óta voltak érvényben szigorú korlátozások, ez idő alatt több mint 2,6 millió igazolt Covid-fertőzöttet, valamint 12 600, koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetet regisztráltak az állami hatóságok. Korlátozták a boltok nyitvatartását, Covid-igazolványhoz kötötték a belépést a szolgáltató- és vendéglátóhelyekre, valamint a szórakoztató-, illetve szabadidőközpontokba; emellett betiltottak minden magánrendezvényt, a nagyobb tömegeket vonzó hivatalos esemény megrendezését pedig eseti engedélyhez kötötték. Ezeket a korlátozásokat csütörtökön megszüntették, bár az egyes kantonoknak továbbra is megvan a lehetőségük, hogy a központi kormányzat döntését felülírva fenntartsák a különleges intézkedéseket.

Svájcban mindenütt kötelező volt maszkot viselni a Covid megjelenése óta; ma már csak a tömegközlekedésen, valamint a kórházakban kell azokat felvenni. Eltörölték a kontaktszemélyeknek előírt karantént, de az igazolt fertőzötteknek március végéig még megszabják a kötelező 5 napos elszigetelődést. Az államfőnek is ezért kellett karanténba vonulnia, így azon a biztonságpolitikai konferencián sem tud részt venni, amelyet a hét végén rendeznek Münchenben.

A Svájcba utazó külföldieknek már nem kell a határon felmutatniuk a koronavírussal szembeni védettségüket igazoló dokumentumot vagy az ezt kiváltó Covid-teszt eredményét. 

Az állampolgárai minden egészségügyi korlátozás nélkül beutazhatnak az országba, de a harmadik országokkal szemben egész Európában érvényes megszorításokat Svájc továbbra is fenntartja.

Svájc túljutott az omikron-hullám csúcsán

Az egészségügyi hatóságok február elején jelentették be, hogy Svájc elérte az omikron-hullám csúcsát, várakozásaik szerint a fertőzöttek száma fokozatosan csökkenhet. Az esetszámok az előre jelzettnek megfelelően mérséklődtek, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a 8,6 milliós arra jogosult állampolgár több mint 90 százaléka felvette a védőoltást, vagy átesett korábban a fertőzésen (két dózis vakcinát a lakosság 68 százaléka kapott).

A vírus itt van, de megtanulunk együtt élni vele

– nyilatkozta szerdán Ignazio Cassis, aki a legújabb hírek szerint vasárnapig maradhat karanténban.

Egyre több ország lazít a szigorú Covid-szabályokon

Svájc, Dánia és Norvégia is kinyitott, most már meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal.