Közel 15 millió Activision Blizzard részvényt vásárolt Buffet vállalata 2021 utolsó három hónapjában, amikor még a szexista botrány miatt zuhanóban voltak a papírok értékei – derült ki a Berkshire Hathaway hétfői bejelentéséből. Nem sokkal azelőtt léptek, hogy januárban szárnyra kaptak volna a videójáték-gyártó részvényei, amikor a Microsoft bejelentette, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolja a Candy Crush és a Call of Duty készítőjét. A holdingtársaság részvényei idén már 22,5 százalékkal emelkedtek, így

a tavalyi év végén még 975 millió dollárt érő részvénycsomag értéke mára már 1,19 milliárdra rúg a Berkshire becslései szerint.

Fotó: Future Publishing

Szokatlan lépés volt a beruházás a híresen technológiakerülő befektetőtől, aki szerint túlságosan nehéz kiválasztani a hosszú távú nyerteseket a szektorban. A Berkshire nagyjából 330 milliárd dolláros portfóliójának nyilvánosságra hozott egyéb változásai azonban nagyon is jellemzőek Buffettre: további a Chevron olajóriásba, valamint a Teva Pharmaceuticals részesedésének megszüntetése és több más gyógyszergyártó részvényének visszavágása.

Sem Buffett, sem más Berkshire-i tisztviselő nem kommentálta a negyedéves tőzsdei bejelentést, és azt sem részletezték, hogy maga a vezérigazgató, vagy a Berkshire két másik befektetési menedzsere tette-e meg a lépést. Általában Buffett kezeli az 1 milliárd dollárt meghaladó befektetéseket, például az Apple, a Bank of America és a Coca-Cola részvényeit, így az Activision Blizzard nagysága alapján a vezérigazgató hozhatta meg a döntést.

Fotó: Bloomberg

Mindemellett közel 10 millió Chevron-részvényt vásárolt 2021. negyedik negyedévben, miután az év első felében eladta a befektetés nagy részét. Eközben eladta az összes Teva-részvényét (42,8 millió), és csökkentette részesedését a Bristol Myers Squibbben, valamint az Abbvie és a Royalty Pharma gyógyszergyártókban.

Egy decemberben tőzsdére vitt brazil fintech, a Nu Holdings részvényeiből is bevásárolt 107 millió darabot. A Mastercard, a Visa és a Charter Communications-ben viszont csökkentette a részesedését.

A befektetések mellett a Berkshire-i több mint 90 cég tulajdonosa, köztük a Geico biztosítóé, a BNSF vasúté és számos jelentős közszolgáltatóé. Ezek mellett vannak még különböző bútor-, cipő-, ékszer-, csokoládé-, fehérnemű- és téglagyártó vállalataik is.