Felrobbant egy olajtermelő és szállító hajó szerdán Nigériában, 10 fős személyzetével a fedélzeten, ám egyelőre nem tudni vannak-e halálos áldozatok vagy hogy mennyi olaj ömlött a tengerbe – írja a Reuters.

A nigériai Shebah Exploration & Production Company Ltd (SEPCOL) olajtársaság csütörtöki közlése szerint a Trinity Spirit nevet viselő úszó platformot elárasztották a lángok a robbanást követően.

Képünk illusztráció 

Fotó: Klebher Vasquez / Anadolu Agency / AFP

A Trinity Spirit napi 22 ezer hordónyi olaj termelésére és 2 millió hordónyi olaj tárolására alkalmas a társaság weboldala szerint, ugyanakkor egy helyi iparági forrás szerint 

a robbanás idején nem termelt és csupán 50 ezer hordónyi olajat tárolt.

A hajó működési engedélyét a nigériai hatóságok 2019-ben visszavonták az Ukpokiti mező OML 108-as blokkjára, melynek technikai üzemeltetője a SEPCOL, ám a termelési licenc birtokosa a konzorcium egyik tagjáé, az Express Petroleumé. A csődgondnokság alatt álló SEPCOL nem reagált arra a kérdésre, hogy mennyi olaj volt a fedélzeten.

Amikor a BP Deepwater Horizon nevet viselő tengeri fúrótornya 2010-ben felrobbant, napi többtízezer hordó olajat termelt és 87 napba telt az olajszivárgás lezárása, miközben 4 millió hordónyi olaj árasztotta el a Mexikói-öblö, környezeti katasztrófát okozva.

A Trinity Spirit az OML 108-as blokk egyik elsődleges termelési eszköze volt. A 750 négyzetkilométeres terület a Niger deltájánál található és mélysége 30 és 213 méter között mozog. A baleset híre ellenére az olajárak csökkentek a csütörtöki kereskedés során.