Negatív minősítési következményekkel járhat Oroszország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolására és az orosz bankok osztályzataira, ha a Nyugat az ukrajnai válság miatt súlyos szankciókat léptetne érvénybe Moszkva ellen – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozta, hogy alapeseti előrejelzése nem számol olyan súlyos nyugati szankciókkal, amelyek negatív minősítési lépéseket indokolnának, 

bár az elmúlt hetekben nőtt egy ilyen forgatókönyv kockázata.

A Fitch hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy prognózisa továbbra sem valószínűsít Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót. A cég szerint az esetleges további szankciók mértékét a nyugati hatalmak valószínűleg ahhoz kalibrálnák, hogy Oroszország milyen kiterjedésű műveletekre szánja el magát, és ez erősen bizonytalan.

Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő szerint ha az Egyesült Államok például az orosz szuverén másodpiaci forgalmazását venné célba új szankciókkal, az tovább szűkítené Oroszország költségvetés-finanszírozási rugalmasságát és a külföldi befektetéseket. Emellett a tőkekiáramlás és a rubel gyengülése szakpolitikai szigorításokat tenne szükségessé. Mindazonáltal ez sem gyakorolna jelentősebb hatást a makroszintű stabilitásra és a tartalékokra. Utóbbiak közé tartozik a szövetségi szintű készpénztartalék és a nemzeti vagyonalap eszközállománya, amely együtt az orosz hazai össztermék (GDP) 16,5 százalékát teszi ki.

Oroszország devizakészlete mindemellett 17 havi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő, és ezen a mércén a legmagasabb a Fitch által "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok között 

– áll a hitelminősítő keddi elemzésében.

A Fitch Ratings kiemeli azt is, hogy a teljes orosz szövetségi állampapír-állományon belül 20,5 százalékra – az orosz 3 százaléka alá – csökkent a nem rezidens befektetők aránya. A cég várakozása szerint mindemellett a szövetségi államháztartás GDP-arányos egyenlege a 2022-2023-as időszakban átlagosan 1,3 százalékos többletben lesz.

Az Ukrajna körüli megnövekedett kockázatok és az amerikai Menendez-törvényjavaslat – amely megtiltaná az amerikai pénzügyi szolgáltatóknak az orosz szuverén adósság elsődleges és másodpiaci forgalmazását – jelzik, hogy mekkora a potenciális rizikója egy kedvezőtlen szankciós forgatókönyvnek, amely az alapesetinél nagyobb hatást gyakorolna a szuverén adósminőségre. A negatív forgatókönyvek közé tartozhatnak olyan intézkedések, amelyek lehetetlenné tennék a rendszerszintű jelentőségű orosz bankok és vállalatok számára dollártranzakciók lebonyolítását, a hozzáférésüket a nemzetközi fizetési rendszerhez, vagy olyan széles körű energiapiaci szankciók, amelyek fennakadásokat okoznának az orosz exportban – áll a Fitch Ratings tanulmányában.

A hitelminősítő szerint az orosz bankrendszer hitelképességére a legnagyobb hatást olyan szankciók gyakorolnák, amelyek akadályoznák a nagy állami tulajdonú orosz bankokat a devizafizetések végrehajtásában, különösen akkor, ha megtiltják nekik a dollártranzakciók lebonyolítását. Az orosz bankok esetleges kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból ugyancsak jelentős rövid távú felfordulást okozna, tekintettel arra, hogy az alternatív rendszerek csak korlátozottan vannak jelen a nemzetközi fizetési forgalomban – hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői.

A hitelminősítő szakértői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyvükben nem számolnak ilyen intézkedésekkel sem, 

részben azért, mert az ilyen jellegű szankciók akadályoznák a külföldi hitelezőkkel szembeni orosz törlesztési kötelezettségek teljesítését. A Fitch szerint éppen ezért valószínűbbek az olyan orosz bankokkal szembeni szankciók, amelyeknek rendszerszintű jelentősége kisebb.

A Fitch Ratings decemberben változatlan stabil kilátással megerősítette Oroszország hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű besorolását. Ennek indoklásában kiemelte: az orosz államadós-besorolást a rendkívül erőteljes külső orosz pénzügyi mérleghelyzet támasztja alá, és az a tény, hogy Oroszország államadóssága a legalacsonyabb a "BBB" szuverén besorolású kategórián belül.

Betekintés Ukrajnába: az egyik fülünk a párnán, a másikkal a szirénát figyeljük

A fegyveres konfliktus mellett is próbálják élni mindennapjaikat az ukránok, ami nem könnyű. Folyamatosan figyelni kell a veszélyt jelző szirénákat, közben egyre többen járnak önvédelmi tanfolyamra. Moszkva szerint továbbra sincs orosz fenyegetés.