Rekordszámú, 31,5 millió amerikai tervezi, hogy fogadni fog az idei Super Bowlra, a fő amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjére 

– derül ki az Amerikai Szerencsejáték Szövetség kedden közzétett becsléseiből. A szövetség előrejelzése szerint több mint 7,6 milliárd dollárt fognak feltenni a vasárnapra kitűzött bajnoki mérkőzésére. Ezzel mind a fogadni szándékozók száma, mind a becsült összeg új rekordot jelen: az előbbi 35 százalékkal, az utóbbi 78 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Fotó: MediaNews Group/Long Beach Press-Telegram via Getty Images

A fogadók közé tartoznak a barátokkal vagy rokonokkal kötött alkalmi fogadások, a munkahelyi totókhoz történő csatlakozás, az engedélyezett sportfogadóknál kötött és az illegális bukmékereknél kötött fogadások is.

Fontos azonban, hogy még soha ennyi amerikai nem fogadott legális sportfogadási irodában 

– mondta Bill Miller, a szövetség elnök-vezérigazgatója. A legális lehetőségek bővülése országszerte nem csak a szurkolókat, valamint a játékok és fogadások feddhetetlenségét védi, hanem az illegális szolgáltatókat is figyelmezteti, hogy az idejük hamarosan lejár.

Így amikor a Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals vasárnap este a Rams stadionjában megkezdi a mérkőzést, már 30 tagállamban és Washington D.C.-ben szurkolhatnak olyanok, akik legálisan fogadhattak a mérkőzésre. A tavalyi meccs óta további 45 millió ember fogadhat legálisan a Super Bowlra, miután az elmúlt évben 10 tagállam legalizálta a sportfogadást: Arizona, Connecticut, Louisiana, Maryland, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Washington, Wisconsin és Wyoming.

A szövetség felmérése szerint:

  • 18,2 millió amerikai felnőtt fog hagyományos sportfogadásokat kötni online, kiskereskedelmi sportfogadó irodában vagy bukmékernél, ami 78 százalékos növekedés 2021-hez képest.
  • 18,5 millióan tervezik, hogy barátaikkal, ismerőseikkel fogadnak, ami 23 százalékos növekedést jelent. A szövetség szerint e két csoport között van némi átfedés.
  • 76 százalék mondja, hogy fontos számára, hogy legális szolgáltatón keresztül fogadjon, ami 11 százalékkal több, mint tavaly.
  • 55 százalék tervezi, hogy a Ramsre fogad, 45 százalék pedig a Bengalsra. Ez ellentmond számos legális fogadóiroda adatainak, amelyek szerint eddig több fogadást és pénzt tettek a Cincinnatire.

A FanDuel, az Associated Press hivatalos odds-szolgáltatója szerint a spread fogadások – azaz a pontos eredményre fogadók – 59 százaléka a Cincinnatire fogad. A money line fogadások között, ahol csak az számít, hogy a csapat nyer vagy veszít, és nem szól a pontkülönbségről, a fogadások 76 százaléka azt jósolja, hogy a Bengals megnyeri a mérkőzést. Más sportfogadók hasonló arányokról számoltak be az eddig beérkezett fogadásokkal kapcsolatban.

Nem mindenki örül azonban önfeledten a szerencsejáték előretörésének. A Super Bowl az év egyik legveszélyesebb időszaka a szerencsejáték-problémákkal küzdő emberek számára.

Harry Levant, philadelphiai közegészségügyi aktivista és felépült szerencsejáték-függő, a Stop Predatory Gambling nevű csoport tagja szerint a sportfogadások reklámai, amelyekkel az embereket fogadásra ösztönzik, a dohányipar azon erőfeszítéseire emlékeztet, amelyekkel az embereket a dohányzásra akarták rávenni. Szerinte a legális sportfogadás növeli a szerencsejátékokkal kapcsolatos közegészségügyi válságot Amerikában. Hangsúlyozza, hogy minden második szerencsejáték-problémával küzdő ember öngyilkosságot fontolgat, és minden ötödik ember öngyilkosságot kísérel meg. 

Én is az ötből egy vagyok

– tette hozzá Levant. Az aktivista szerint a fogadás lehetőségének gyors terjedése táplálja a kényszeres szerencsejátékosok vágyát a több és gyorsabb fogadásokra. Ráadásul a szerencsejáték már a legkevésbé sem korlátozódik arra, hogy ki nyeri meg a meccset, most már minden mozzanatban van fogadási lehetőség.

Ez már nem a szurkolókról szól: sokkolóak a jegyárak a Super Bowlra

A legolcsóbb belépő is több mint ötezer dollárba kerül az amerikaifutball-liga nagydöntőjére.