A decemberi több évtizedes inflációs csúcsok után az elemzők az eurózóna inflációjának mérséklődését várták az év első hónapjára, ezzel szemben rekordot ütött a drágulás üteme, és 

a fő ok az energia árának emelkedése

– derült ki a szerdán közzétett adatokból. Egy nappal vagyunk az eddig hivatalosan optimista – egyébként pedig az inflációs félelmek miatt megosztott – Európai Központi Bank (EKB) ülése előtt.

Fotó: Shutterstock

Az euróövezet éves inflációja a decemberi 5 százalékról 5,1 százalékra gyorsult januárban, holott az elemzői konszenzus 4,4 százalék volt. A meglepetés élét tompítja, hogy a napokban napvilágot adatokból – főleg a vártnál sokkal kisebb német infláció-mérséklődésből – már sejthető volt, hogy

át kell rajzolni az előrejelzés-grafikonokat. 

Ez a befektetők viselkedésén  is meglátszott: a pénzpiacok immár két emelést áraznak az EKB irányadó kamatában 2022-re, holott a nyilatkozatokból egy sem sejlett fel eddig: az eurózóna jegybankja ideiglenesnek tartja az árakat felduzzasztó fő tényezőket, és még mindig azt jósolja, hogy az két százalékos célja alá vonul vissza, akár már jövőre. 

A csütörtöki ülés után derül ki, szigorúbb monetáris politika felé ösztökélik-e az első idei adatok az EKB-t. A devizapiac ezt a reményt tükrözi: az adatok után az euró erősödött a dollár ellenében, dél előtt nem sokkal 1,131 környékére. Kedden még az 1,125 környékén járt. 

Az euró vásárlása és a dollár eladása támogatólag szokott hatni a közép-európai devizákra, köztük a forintra is. 

De ha a csütörtöki EKB nyilatkozatok kiábrándítóak lesznek és az euró szakad, annak a régió devizaárfolyamaira is lehet negatív hatása, bár ez függ a cseh jegybank holnapi döntésétől és nyilatkozataitól is. 

Ami az euróövezeti inflációt illeti, az energia ára éves alapon 28,6 százalékkal nőtt a decemberi 25,9 százalék után, az élelmiszer-alkohol-dohány árucsoportban 3,2-ről 3,6 százalékra gyorsult a drágulás, miközben a szolgáltatásokban maradt a 2,4 százalékos ütem. Eközben a nem energia jellegű ipari áruk inflációja 2,9 százalékról 2,3 százalékra lassult, viszont más adatokból tudható:  fenntartja az árfeszültséget, hogy a vállalatok költségei – részben az energia drágulása miatt – felszöktek. Emiatt óvatosan értelmezendő jó hír, hogy a változékony energia- és élelmiszer árucsoportokat kiszűrő maginfláció három hónapja nem volt ilyen alacsony: 2,3 százalék.