A Renfe spanyol vasúttársaság 30 női mozdonyvezető felvételére írt ki álláshirdetést Szaúd-Arábiában, amelyre több mint 28 ezren adták be jelentkezésüket – írja a The Guardian. 

A vállalat azt követően hirdette meg a pozíciót, miután a szaúdi királyság enyhítette a női foglalkoztatottságra vonatkozó korlátozásokat Közölték, hogy a tanulmányi háttér és az angol nyelvtudás online felmérése segített a jelentkezők közötti szelektálásban, a hátralévő jelentkezéseket pedig március közepéig dolgozzák fel.

A 30 kiválasztott nő Mekka és Medina városok között vezethetnek majd gyorsvonatokat, miután elvégezték az egyéves fizetett tanfolyamot. A Renfe elmondta, hogy jelenleg 80 férfit foglalkoztatnak vonatvezetőként Szaúd-Arábiában, ugyanakkor szívesen teremtenek munkalehetőséget a nők számára.

Fotó: Shutterstock

A szaúdi nők munkalehetőségei egészen a közelmúltig meglehetősen korlátozottak voltak, és legfőképp csak tanári és egészségügyi dolgozói pozíciót tölthettek be, mivel a nemek között szigorú elkülönítési szabályok voltak érvényben. A nők 2018-ig még autót sem vezethettek a Szaúd-Arábiai Királyság királyságban.

A szaúdi nők jelenléte a munkaerőpiacon azonban az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott, 

és ma már olyan munkaköröket tölthetnek be, amelyeket korábban csak férfiak és vendégmunkások láthattak el. A királyságban dolgozó nők aránya azonban 2021 harmadik negyedévében még mindig körülbelül feleannyi volt – 34,1 százalék –, mint a férfiaké, és a női több mint háromszor magasabb – 21,9 százalék–, mint a férfiaké.

Szaúd-Arábia büszke a nemek közötti egyenlőtlenség terén elért eredményekre, ugyanakkor Nyugaton vizsgálják az országban uralkodó emberi jogi helyzetet, beleértve a más véleményen lévők elleni fellépés módját, például amikor több tucat nőjogi aktivistát ejtettek foglyul, vagy Jamal Khashoggi szaúd-arábiai újságíró 2018-as meggyilkolásának esetét.