Ukrajna fennállása óta nem szenvedett még el olyan súlyos kibertámadást, mint kedden – jelentette ki az ország miniszterelnök-helyettese. Mikhajlo Fedorov az ukrán Interfax hírügynökségnek elmondta: február 15-én túlterheléses támadások sorozata érte a kijevi kormányzat weboldalait, valamint az ukrán állami bankok online felületeit. Elérhetetlenné vált többek között az ukrán védelmi minisztérium honlapja, valamint a legnagyobb ukrán pénzintézet, a PrivatBank digitális szolgáltatásai is. 

A támadás második hulláma a kisebb ukrán bankokat sújtotta leginkább.

A tárcavezető szerint a több millió dolláros kárt okozó támadásokat jól előkészítették, a kiberbűnözők célja az volt, hogy fokozzák a bizonytalanságot az országban, és pánikot keltsenek.

Fotó: Shutterstock

Az oroszokat sejtik a támadás mögött

Az ukrán hatóságok Moszkvát vádolták meg a kormányzati intézmények elleni kibertámadás elkövetésével. Ilja Vitjuk, az ukrán kiberbiztonsági szolgálat vezetője azt nyilatkozta: bár még nem sikerült egyértelműen azonosítani a támadókat, de számos jel utal arra, hogy valamelyik ország titkosszolgálata is részt vett az akcióban.

Egyetlen országról tudunk, amelynek egy ilyen nagy horderejű kibertámadás végrehajtása érdekében állna, ez pedig Oroszország

– hangsúlyozta. Vitjuk szerint a támadásokat többek között oroszországi, kínai, üzbegisztáni, illetve csehországi IP-címekről indították.

A Kreml tagadja, hogy köze lenne az ukrán állami szerverek elleni támadáshoz. 

A túlterheléses vagy szaknyelven elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (angolul Distributed Denial-of-Service, rövidítve DDoS) során a hackerek célja, hogy számítógépek százait, ezreit csatarendbe állítva olyan nagy mennyiségű adatkéréssel bombázzanak meg egy adott hálózatot vagy szervert, hogy az összeomoljon, ezzel pedig a nem káros szándékú forgalom kiszolgálására is képtelenné váljon. A túlterheléses támadásnak kitett weboldalak, alkalmazások akár napokra vagy még hosszabb időre is működésképtelenné válhatnak. Az úgynevezett „okos” DDoS-támadások még egy lépéssel tovább mennek: kifinomultabbak és sokszor célzottak is, és nemcsak arra alkalmasak, hogy a weboldal kínálta szolgáltatásokat megbénítsák, de akár információ- vagy pénzlopásra is használhatók.

A túlterheléses támadásokhoz a kiberbűnözők gyakran úgynevezett botnetet használnak. A botnet, vagy más néven „zombihálózat”, számítógépek és egyéb internetre kötött eszközök összessége, amelyek felett a hackerek valamilyen kártevővel vették át az irányítást, gyakran a tulajdonosuk tudtán kívül. Az ilyen eszközöket nevezzük „zombiknak”.