Két év után még e hónap közepén újraindítja járatain az alkoholárusítást - közölte az amerikai Southwest Airlines csütörtökön. A texasi székhelyű cég a többi tengerentúli légitársasághoz hasonlóan a koronavírus-járvány kirobbanását követően a fertőzésveszély miatt állította le a fedélzeti szolgáltatásokat.

Fotó: MARK RALSTON / AFP

Többek között bor, vodka, tequila és rum tartozna a kínálathoz abban az esetben, ha az útvonal legalább 176 mérföld (283,24 km) hosszú. A légitársaság emellett természetesen üdítőket is árusítani fog út közben. A közlemény ezek között a tonikot, az almalét, a Coke Zerot, a Dr. Peppert, a forró teát és kakaót sorolta fel.

Az utasok kérésére kifejezetten széles választékot állítottunk össze

– idézte a Reuters Tony Roachot, a vállalat ügyfélélményekért és -kapcsolatokért felelős alelnökét.

A légiutas-kísérőket képviselő szakszervezet szerint viszont a lépés felelőtlen és távolról sem biztonságos. "Határozottan és egyértelműen tájékoztattuk a cég vezetőségét, hogy az alkoholértékesítés újraindítása, különösen a maszkviselési kötelezettség időtartama alatt nagyban növeli a gondatlan cselekedetek és a szabálysértések valószínűségét a fedélzeten" – jelentették ki.

A Southwest egyébként tavaly azért hosszabbította meg az alkoholszolgáltatás szüneteltetését, mert egy illuminált utas verbálisan és fizikailag is bántalmazta az egyik légiutas-kísérőt a Sacramentóból San Diegóba tartó járaton.

Az amerikai légitársaságok 2021-ben rekordszámú rendbontó és olykor erőszakos incidensről számoltak be, ezért az Egyesült Államok Légügyi Hivatala "zéró toleranciát" hirdetett meg a fegyelmezetlen légiutasokkal szemben.