Az ukrán oligarcha, Viktor Medvedcsuk az ukrajnai orosz invázió kezdete óta szökésben van, de a 200 millió dollárt érő jachtjára rátaláltak, a luxushajó a horvát tengerparton állomásozik – írja a New York Post. Medvecsukot Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartják számon, sőt, sokan egy lehetséges ukrajnai oroszbarát bábkormány vezetőjeként is őt látják. A hírek szerint jelenleg egy pazar Krím félszigeti birtokon tartózkodik.

Fotó: Sputnik via AFP

Az ukrán milliárdos a Krím 2014-es orosz annektálása óta szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján. Idén májusban tartóztatták le Ukrajnában és került házi őrizetbe hazaárulás és állami kijátszása miatt.

Az Európai Unióval továbbra is jó kapcsolatot ápol, mivel az EU úgy véli, hogy még hasznos közvetítő lehet Ukrajna és Oroszország között. Medvedcsuk korábban fogolycseréket közvetített a két ország között.

Az oligarcha megajachtja, a 40 láb hosszú Royal Romance minden luxussal – fedélzeti medencével, szökőkúttal – fel van szerelve, jelenleg egy biztonsági cég őrzi Horvátországban. A hajó 2014-ben készült Hollandiában.

Medvedcsuk az olaj- és a médiaiparnak köszönheti mesés vagyonát, na meg a Putyinhoz fűződő szoros kapcsolatának. Az orosz elnök még az oligarcha egyik lányának keresztapaságát is elvállalta. A hírek szerint együtt szokták nézni a Forma–1-es versenyeket, sőt egy alkalommal Putyin az ukrán elnököt is megvárakoztatta, mert Medvedcsukkal vacsorázott.

A Forbes 620 millió dollárra becsüli a vagyonát, de offshore számlákon még ennél is jóval több pénzt parkoltathat.