Az ukrajnai háborúnak az euróövezet gazdaságára gyakorolt legközvetlenebb hatása az energiaárak rekordszintű emelkedése, amely a következő hónapokban jelentősen visszafogja a GDP-t.

Az euróövezet összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 54,5 pontra csökkent a februári 55,5-ről, de magasabb lett a piac által várt 53,9-nél

– derült ki az IHS Markit adataiból. A mutató a gazdasági aktivitás két hónapja legkisebb növekedésére utal, amelynek oka, hogy a feldolgozóipar bővülése 14 hónapos mélypontra, 57 pontra esett, míg a szolgáltatási szektoré 2 hónapos mélypontra, 54,8-re. A bővülést különösen az ellátási zavarok, az emelkedő koronavírusos megbetegedések és az ukrajnai háború miatt visszaesett exportkereslet befolyásolta.

Fotó: STEFAN SAUER

A német összetett BMI márciusban 54,6 pontra csökkent a februári 55,6-ről, ami a gazdasági aktivitás növekedésének kismértékű visszaesésére utal, bár így is jobb, mint a piaci előrejelzésekben szereplő 53,7. Mind a feldolgozóipar (57,6 a februári 58,4 ponttal szemben), mind a szolgáltatások (55 az előző havi 55,8 után) bővülése lassult. A növekedést az emelkedő árak (mind a beszerzési költségek, mind a termelői árak rekordszintre emelkedtek), az anyaghiány, a geopolitikai bizonytalanság és a koronavírus miatti betegszabadságok együtt fogták vissza. Az üzleti várakozások is jelentősen, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre romlottak, főként az emelkedő árakkal és az ukrajnai háborúval kapcsolatos aggodalmak miatt.

A francia összetett BMI márciusban 56,2 pontra emelkedett a februári 55,5-ről, meghaladva az 54,3-es piaci várakozásokat. A mutató az ország gazdaságának nyolc hónapja leggyorsabb bővülésére utalt, aminek elsődleges oka, hogy a járványügyi korlátozások enyhítése fellendítette a szolgáltatási ágazatot (57,4 pont a februári 55,5-del szemben). Eközben a feldolgozóipar növekedése öt hónapos mélypontra lassult (54,8, szemben az előző havi 57,2-del). A kibocsátás nőtt, és az új megrendelések továbbra is erőteljes ütemben emelkedtek, annak ellenére, hogy a növekedés üteme kissé mérséklődött. Eközben az volumene hat hónapja először csökkent, a visszaesés 2020 novembere óta a legnagyobb mértékű, ami a geopolitikai feszültségeknek tulajdonítható. Az inflációs nyomás jelentősen erősödött, az ellátási láncokra nehezedő újabb presszió miatt. Az üzleti várakozások mutatója 14 hónapos mélypontra esett, főként az ukrajnai háborúval kapcsolatos aggodalmak miatt.